Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο πακέτο και η παράταση της εποπτείας!

Η άποψη του κ. Σόιμπλε για την ποιότητα της πολιτικής ελίτ στην Ελλάδα είναι δημόσια διατυπωμένη και δεν διαφέρει από εκείνη του ελληνικού λαού. Όμως, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού δεν είναι αρκετός λόγος για να επιθυμεί η Γερμανία να δοθεί 3ο πακέτο στήριξης στη χώρα.

Το νέο πακέτο και η παράταση της εποπτείας!

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πακέτο στήριξης για να ανέβει τον λόφο απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του και λιγότερο στο εξωτερικό.

Εκτός των άλλων, οι χριστιανοδημοκράτες δεν θα ήθελαν να κατηγορηθούν μετεκλογικά ότι κινήθηκαν μυστικά και δεν είχαν ενημερώσει τους Γερμανούς πολίτες για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η νοοτροπία λέω προεκλογικά και ξελέω μετεκλογικά -κοινό χαρακτηριστικό των ελληνικών κομμάτων- δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του Βορρά.

Μετά από τρία χρόνια επαφών με τους Έλληνες πολιτικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δημοσίου, οι Γερμανοί και οι άλλοι πιστωτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν αφού προσπαθούν να μην τηρήσουν τις συμφωνίες που υπογράφουν.

Οι πιστωτές έχουν συμπεράνει ότι θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι τους για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν οργανωμένες ομάδες στον δημόσιο τομέα και κατηγορίες επαγγελματιών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα περισσότερα από τα δανεικά τους.

Αυτήν τη στιγμή, ο βραχίονας πίεσης για την τήρηση του προγράμματος προσαρμογής είναι οι δόσεις.

Όμως, η εκταμίευση των δόσεων από την Ε.Ε. ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, οπότε δεν θα μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους στις ελληνικές αρχές όπως πριν.

Το 3ο ελληνικό πακέτο, έστω και αν είναι μικρό, τους αγοράζει περισσότερο χρόνο εποπτείας.

Είναι λοιπόν προτιμότερο από τη δική τους σκοπιά σε σύγκριση με άλλους τρόπους, π.χ. έκδοση εντόκων κ.τ.λ., που θα κάλυπταν το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2016.

Ιδίως αν δεν χρειάζεται να πάνε στα εθνικά τους κοινοβούλια και να ζητάνε εγκρίσεις για νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Επομένως, η καταβολή των ποσών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και άλλες μη εθνικές πηγές βολεύει.

Χθες, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μπορούν να προσδιορισθούν στα μέσα του 2014.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που προεδρεύει του eurogroup είχε προσδιορίσει τον επόμενο Απρίλιο ως τον μήνα που θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους γιατί θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Όμως, είναι πιθανό να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Είναι πιο λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο νωρίτερα γιατί το ΔΝΤ απαιτεί το πρόγραμμα να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για το επόμενο 12μηνο για να συνεχίσει τις τριμηνιαίες εκταμιεύσεις του 1,8 δισ. ευρώ.

Υπολογίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει να δώσει 20 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι τις αρχές του 2016.

Αντί λοιπόν να λάβει κάποια μέτρα απομείωσης του δημόσιου χρέους τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και να επανέλθει τον Απρίλιο του 2014, η Ε.Ε. είναι πιθανόν να επιληφθεί του θέματος μια και καλή τους επόμενους μήνες.

Η επίσπευση έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι συνομιλητής είναι μια κυβέρνηση με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν, κάτι που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Κι επειδή σκοπός της Γερμανίας δεν είναι να κλείσει μόνο η χρηματοδοτική τρύπα αλλά και να παραταθεί η περίοδος εποπτείας του ελληνικού προγράμματος, το 3ο πακέτο στήριξης ενδείκνυται.

Δεν αποκλείεται λοιπόν το 3ο πακέτο να ονομασθεί «προληπτικό» επειδή βασίζεται σε εκτιμήσεις για τις ανάγκες της περιόδου 2014-2016 και να ενισχυθεί με κάποιο ποσό-μαξιλάρι, προετοιμάζοντας την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το 2016.

Πάντως, το γερμανικό συμφέρον επιβάλλει την ύπαρξη 3ου πακέτου στήριξης τους επόμενους μήνες, κραδαίνοντας ως καρότο τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε; To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v