Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Η παράμετρος… Alpha Bank

Η δημόσια πρόταση της Credit Agricole και αργότερα της Τράπεζας Κύπρου για την Εμπορική, αλλά και η έμμεση εμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς έχουν κλέψει την παράσταση μέχρι στιγμής. Όμως, το σίριαλ της εξαγοράς της Εμπορικής θα έχει συνέχεια…

Εμπορική: Η παράμετρος… Alpha Bank
Αν υπάρχει μια μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία αποδεδειγμένα έχει φέρει σε πέρας την οργανική απορρόφηση μιας άλλης μεγάλης τράπεζας, με σχετικά ομαλό τρόπο, αυτή είναι η Alpha Bank.

H ενσωμάτωση των ανθρώπων, της κουλτούρας και των συστημάτων της πάλαι ποτέ Ιονικής Τράπεζας στην Alpha Bank δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Κράτησε δυο-τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Alpha έχασε τη ”φρεσκάδα” και τη δυναμική της δεκαετίας του 1990, αλλά κέρδισε την εμπειρία της συγχώνευσης μιας άλλης τράπεζας μεγάλου μεγέθους, η οποία θα μπορούσε να της φανεί πολύ χρήσιμη στην περίπτωση της Εμπορικής.

Ωστόσο, οι συνθήκες που δημιούργησε η δημόσια πρόταση της Credit Agricole για το 100% της Εμπορικής έχει δυσχεράνει κατά πολύ το έργο της Alpha Bank. Το ποσό που απαιτείται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, καθώς δυνητικά ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ τοις μετρητοίς, ποσό στο οποίο αποτιμά η γαλλική τράπεζα το σύνολο της Εμπορικής.

Δεν ήταν λογικά το ποσό που είχαν κατά νου όταν φρόντιζαν να δοθεί εξουσιοδότηση από προηγούμενη γενική συνέλευση των μετόχων προς το Δ.Σ. για να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τοις μετρητοίς χωρίς τις καθιερωμένες διαδικασίες μέχρι το ύψος του σημερινού κεφαλαίου.

Επιπλέον, η Alpha Bank, όπως οι άλλες ελληνικές τράπεζες, έχει να αντιμετωπίσει την ελληνική νομοθεσία, που καθιστά μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος, κοινώς μετοχές, δυσχερή έως πρακτικά αδύνατη, αφού ο Νόμος 2190 του 1920 απαιτεί τη σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 9 από το υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση της αποτίμησης κ.τ.λ.

Η Alpha Bank, όμως, όπως άλλωστε και η Πειραιώς, είναι πολυμετοχική τράπεζα και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την πιθανότητα να γίνει η ίδια στόχος. Από αυτή τη σκοπιά τυχόν εξαγορά της Εμπορικής θα μπορούσε θεωρητικά να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πολλοί ίσως εγείρουν επίσης θέμα υπερκάλυψης καταστημάτων. Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι ο βαθμός υπερκάλυψης των 385 της Alpha και των 360 της Εμπορικής είναι σχετικά υψηλός. Και εδώ όμως υπάρχει η λύση της πώλησης ορισμένων εξ αυτών σε τρίτες τράπεζες που πιθανόν ενδιαφέρονται.

Οι investment bankers θεωρούν ότι η Alpha Bank είναι εκείνη που ”πιέζεται” περισσότερο από τις άλλες ελληνικές τράπεζες να κάνει κάτι μετά τη δημόσια προσφορά της Τράπεζας Κύπρου και τη σφήνα της Πειραιώς.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι φήμες ότι η Alpha Bank ετοιμάζει προσφορά για την Εμπορική μαζί με ξένη (ολλανδική) τράπεζα έδιναν κι έπαιρναν. Αν γινόταν όμως κάτι τέτοιο, πολλοί θα θεωρούσαν ότι πρόκειται για πιθανό στρατηγικό εταίρο της Alpha Bank.

Η λογική λέει ότι η Alpha Bank χρειάζεται κάποιο σύμμαχο με cash για να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την Εμπορική. Αυτός δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά ξένη τράπεζα. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, π.χ. κάποιο ή κάποια private equity funds.

Οι επαΐοντες των τεκταινομένων γύρω από την υπόθεση της Εμπορικής έδιναν χθες το βράδυ πολύ λίγες πιθανότητες, μικρότερες του 5%, να υποβάλει δημόσια προσφορά η Alpha Bank για την Εμπορική, αποκλείοντας την ύπαρξη ξένου εταίρου.

Δεν θα ήμασταν τόσο κατηγορηματικοί, ιδίως τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο χρόνος ”τρέχει” από την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Credit Agricole από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v