Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 12μηνο έντοκο στο βάθος του τούνελ!

Yπάρχουν δύο τρόποι για να δει κανείς το ποτήρι στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη: ο ένας είναι μισοάδειο και ο άλλος μισογεμάτο. Η διαφορά είναι μεγάλη για εκείνους που αποφασίζουν.

Το 12μηνο έντοκο στο βάθος του τούνελ!
Η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά σε ενδείξεις που παραπέμπουν σε βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και πολλών άλλων.

Φυσικά, η κίνηση του πρωθυπουργού εξηγείται από τα στοιχεία για το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων του α΄ τριμήνου που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας (πρόγραμμα Εργάνη).

Όσοι τα αμφισβήτησαν παρέθεσαν στοιχεία για το αντίστοιχο ισοζύγιο της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια, που έδειχναν παρόμοια τάση.

Όμως, οι κυβερνητικοί παράγοντες αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 500 εκατ. ευρώ και άνω στον κρατικό προϋπολογισμό το α΄ τρίμηνο.

Με δεδομένο ότι οι πρωτογενείς δαπάνες εκτός τόκων υπερέβησαν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ περίπου έναντι στόχου 1,5% το 2012, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ και άνω φέτος.

Το ίδιο ισχύει για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις προσδοκίες για επανεκκίνηση των μεγάλων παραχωρήσεων.

Όμως, για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που θα πάνε να αγοράσουν το πασχαλιάτικο αρνί χωρίς να έχουν λάβει ούτε το περσινό πετσοκομμένο δώρο του Πάσχα, αλλά αντίθετα θα κληθούν να πληρώσουν τις δόσεις για το χαράτσι και τους φόρους ακινήτων περασμένων χρόνων, τα προαναφερθέντα έχουν μικρή σημασία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην ευρωζώνη, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Η ανεργία στην Ισπανία ξεπέρασε το 27% με πάνω από 6 εκατ. ανέργους, οι οικονομικοί δείκτες στη Γερμανία δείχνουν σημάδια κάμψης, το ευρώ υποχωρεί και τα spreads στην ευρωπεριφέρεια ξαναανοίγουν λίγο, όμως οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν το ανοδικό σερί.

Είναι προφανές ότι όλοι δεν θα «διαβάσουν» τις καταστάσεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη με τον ίδιο τρόπο.

Οι αισιόδοξοι θα δουν το ποτήρι μισογεμάτο και οι απαισιόδοξοι μισοάδειο.

Αν υποθέσουμε ότι οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέπουν την κατάσταση στην Ελλάδα σαν μισογεμάτο ποτήρι θα πρέπει να δράσουν ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους.

Μία από αυτές τις δράσεις δεν μπορεί παρά να είναι η έξοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές εντός του 2013.

Αν, όπως αναμένεται, η χώρα παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη αξιοπιστία της για να βγει στις αγορές με μια μικρή έκδοση 12μηνων εντόκων το τελευταίο τρίμηνο φέτος.

Η έκδοση θα απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές και θα αποσκοπεί στη δοκιμή των προθέσεών τους, προσθέτοντας παράλληλα ένα ακόμη σημείο στην ελληνική καμπύλη των επιτοκίων.

Εξυπακούεται ότι ορισμένες ξένες τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το 12μηνο έντοκο για να ζητήσουν αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ άλλοι θα απέβλεπαν μόνο στις υψηλές αποδόσεις από το έντοκο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2014 για να ξαναβγεί στις κεφαλαιαγορές.

Με λίγη τύχη, δημοσιονομική πειθαρχία και ένα ομαλό διεθνές περιβάλλον χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, εκδίδοντας 12μηνα έντοκα γραμμάτια για αρχή το τελευταίο τρίμηνο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v