Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: To τίναγμα της ψόφιας γάτας;

Οι αγορές όταν έχουν πιεστεί πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιδρούν όπως τα συμπιεσμένα ελατήρια. Όμως, οι αγορές δεν είναι ελατήρια. Tο discount της ελληνικής αγοράς και οι παγίδες.

Σοφοκλέους: To τίναγμα της ψόφιας γάτας;
Oι δύο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών δημιούργησαν προσδοκίες και ελπίδες στους επενδυτές για κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Οι περισσότεροι συνέδεσαν την άνοδο με τη μερική αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο των νέων μέτρων λιτότητας που θα πάρει η κυβέρνηση και του μηχανισμού στήριξης που δείχνει να εξυφαίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναμφισβήτητα, η εξομάλυνση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, αν φυσικά υπάρξει συνέχεια, θα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών και στις τράπεζες που αποτελούν τη λοκομοτίβα της Σοφοκλέους.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο δείκτης ελληνικών μετοχών της MSCI υποχωρούσε 15% από τις αρχές του 2010.

Μόνο οι αντίστοιχοι δείκτες της Ισπανίας με απώλειες 14,3% και της Πορτογαλίας με 11,3% ήταν κοντά.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και τα ομόλογα.

Όμως, η κατάσταση παραμένει ρευστή και αρκετά εύθραυστη.

Αν π.χ. η S&P, αναλυτές της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα σήμερα, προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έπειτα από λίγο καιρό το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν η καγκελάριος, κ. Άνγκελα Μέρκελ, έκανε κάποια δήλωση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή και έστελνε το λάθος σήμα στις αγορές.

Φυσικά, θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο όπερ και πιο πιθανό, κοινώς να επαινέσει το νέο πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, για να μη χρειαστεί να παρέμβουν οι γερμανικές τράπεζες, αγοράζοντας τα ομόλογά μας.

Όμως, όλα αυτά σε κάποιο σημείο θα ξεκαθαρίσουν και τότε θα μετρήσουν οι πραγματικοί λόγοι που θα έκαναν το Χρηματιστήριο της Αθήνας να χαράξει πορεία.

Το σημείο εκκίνησης είναι σημαντικό και οι συγκριτικές αποτιμήσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα.

Ρίχνοντας μια ματιά στις τωρινές αποτιμήσεις, η ελληνική αγορά είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη σύμφωνα με το Ρ/Ε που βασίζεται στα αναμενόμενα κέρδη του 2010.

Η υποτίμηση ανέρχεται στο 26% ως προς το μέσο Ρ/Ε της ευρωζώνης, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, καθ' ότι το ελληνικό Ρ/Ε εκτιμάται σε 9,4 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του 2010.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο discount στην ευρωζώνη αφού η Ισπανία ακολουθεί με 14%, ενώ αντίθετα η πορτογαλική αγορά έχει υψηλότερο Ρ/Ε σε σχέση με το μέσο Ρ/Ε της ευρωζώνης.

Όμως, η χαρά του Έλληνα παρατηρητή δεν κρατά πολύ.

Γρήγορα διαπιστώνει ότι οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν έστω με τον αναιμικό ρυθμό του 1% και το 2011 με τον εκπληκτικό ρυθμό του 26,8%.

Δεν χρειάζεται πολλή σοφία για να κατανοήσει κανείς ότι τέτοιοι ρυθμοί αύξησης των κερδών είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν με την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση το 2010 και ίσως το 2011 λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την τιθάσευση του ελλείμματος.

Επομένως, το επιχείρημα της φθηνής αγοράς υπονομεύεται και, το χειρότερο, το στόρι της ανάπτυξης που χαρακτήρισε το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία εδώ και χρόνια δεν υφίσταται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο επιμέρους στόρι εταιριών που βασίζονται είτε σε αναδιάρθρωση είτε σε μικρή έκθεση στην ελληνική αγορά μπορεί να δώσουν χαρά.

Επομένως, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να είναι κανείς συγκρατημένα απαισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους το 2010, εκτός φυσικά κι αν η ελληνική οικονομία διαψεύσει τις προβλέψεις και οι διεθνείς αγορές κάνουν μεγάλο ράλι.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο μοιάζουν πειστικά σενάρια αυτήν τη στιγμή.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v