Εγκλωβισμός Ελλάδας και κερδοσκόπων!

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα εγκλωβισμένη από τις αγορές. Εγκλωβισμένοι είναι επίσης αρκετοί από εκείνους που σόρταραν ελληνικά ομόλογα τις προηγούμενες εβδομάδες, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των spreads.

Εγκλωβισμός Ελλάδας και κερδοσκόπων!
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά συμβαίνουν μόνο με την Ελλάδα.

Από τη μία πλευρά, η χώρα έχει φτάσει στο σημείο όπου ουσιαστικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό, εκτός ίσως κι αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα διαστήματα, ενώ το ίδιο περίπου ισχύει και για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αν τουλάχιστον πιστέψουμε ορισμένους έμπειρους τραπεζίτες.

Για να χρησιμοποιήσουμε την αργκό της εποχής, μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 η χώρα είναι εγκλωβισμένη.

Το καλό είναι ότι πρόλαβε να δανειστεί 10 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου και επιπλέον 3 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια μέχρι σήμερα.

Ακόμη κι αν πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει τα 3μηνα και 6μηνα έντοκα που λήγουν σε μερικούς μήνες, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Χονδρικά, το Δημόσιο έχει καλύψει τις ανάγκες του μέχρι τα μέσα με τέλη Μαρτίου και έχει μερικές εβδομάδες καιρό ακόμη για να δανειστεί περισσότερα ώστε να έχει καλύψει ένα μέρος των 22 δισ. ευρώ και πλέον που θα χρειαστεί το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Όμως, εγκλωβισμένη δεν είναι μόνο η χώρα.

Εγκλωβισμένοι είναι επίσης κι αρκετοί σπεκουλαδόροι που σόρταραν ελληνικά κρατικά ομόλογα τις προηγούμενες εβδομάδες για να τα αγοράσουν φθηνότερα και να βγάλουν λεφτά.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι κερδοσκοπικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν πριν απο λίγο καιρό.

Οι εκτιμήσεις θέλουν οι ανοιχτές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα να είναι σήμερα χαμηλότερες των 10 δισ. ευρώ και να κυμαίνονται κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 6 και 9 δισ. ευρώ.

Στο απόγειό τους, οι θέσεις ανοιχτών πωλήσεων (σορτάρισμα) σε ελληνικά ομόλογα εκτιμώνταν σε 17 - 20 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι ανοιχτές θέσεις από hedge funds αξίας 2 - 3 δισ. ευρώ έκλεισαν κατά την έκδοση του τελευταίου κοινοπρακτικού 5ετούς ομολόγου.

Όμως, οι σπεκουλαδόροι βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα δίλημμα, καθότι έχουν ακούσει επίσης ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει πιθανόν κάποιο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Αν η λοιπόν η Ε.Ε. προστρέξει όντως σε βοήθεια της Ελλάδας, όπως ψιθυρίζεται, οι ίδιοι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά λεφτά γιατί τα spreads θα συμπιεστούν αρκετά αν το πακέτο βοήθειας αποδειχτεί αξιόπιστο.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να χάσουν επίσης πολλά λεφτά αν επιχειρούσαν να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Με τις αγορές να μην έχουν βάθος, θα μπορούσαν να συμπιέσουν τα spreads 100 μονάδες βάσης και βάλε αν έβγαιναν να αγοράσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας π.χ. 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα έβλεπαν την αξία του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου τους να κατακρημνίζεται.

Επομένως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα εγκλωβισμένη από τις αγορές.

Το ίδιο ισχύει και για τους σπεκουλαδόρους. Τι θα επιλέξουν;

Δύσκολο να πει κάποιος.

Αν όμως ήταν να επιλέξουμε, θα στοιχηματίζαμε ότι τα hedge funds θα διάλεγαν την τακτική της αναμονής (wait-and-see), ελπίζοντας είτε να αφεθεί η Ελλάδα στη μοίρα της από την Ε.Ε. είτε η τελευταία να κάνει κάποιο μοιραίο λάθος με τη δομή της βοήθειας που θα δικαιολογούσε εκ νέου άνοιγμα των ελληνικών spreads.


Dr. Money

dr@euro2day  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v