Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκαλέστε τον κ.Τρισέ!

"Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα", λένε μερικοί. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να το αποδείξουν, αν είχαν τις ευλογίες της κυβέρνησης για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Προκαλέστε τον κ.Τρισέ!
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κατρακύλα των ελληνικών ομολόγων που συμπαρέσυρε τη Σοφοκλέους ξεκίνησε από τότε που έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος συνέστησε στις ελληνικές τράπεζες να μην κάνουν χρήση του μηχανισμού της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου για την άντληση 12μηνης ρευστότητας.

Ο υψηλότερος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών ως ποσοστό του ενεργητικού τους από το ευρωσύστημα σε σχέση με άλλες τράπεζες ήταν η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για τη σύσταση.

Κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι η σύσταση ήταν απλώς η αφορμή, γιατί η πραγματική αιτία της κατρακύλας είναι τα δημοσιονομικά μας χάλια και η αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων μας στο εξωτερικό.

Όπως και να έχει, οι ελληνικές αγορές ομολόγων και μετοχών και κατά συνέπεια η οικονομία βρίσκονται από τότε σε κλοιό πιέσεων.

Επομένως, κάτι θα πρέπει να γίνει για να σταματήσουν και αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με ευχολόγια ούτε με παθητική στάση.

Χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις από την κυβέρνηση με την ενεργή συμμετοχή του πρωθυπουργού, των τραπεζών και όποιου άλλου παράγοντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα μπορούσε να βοηθήσει για να αμβλυνθούν οι πιέσεις.

Όμως, είναι επίσης σαφές ότι γραμμή άμυνας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Η στελέχωση βασικών πόστων της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο συντονισμός.

Με λίγα λόγια, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση γενικότερα θα πρέπει να αγοράσουν κάποιο χρόνο, αφενός για να αποκτήσουν καλύτερο συντονισμό και αντανακλαστικά και αφετέρου για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να πείσουν τις αγορές για την προσήλωσή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πώς το επιτυγχάνει κανείς αυτό, πέρα από μια άμεση βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής του;

Με το να δώσει σήμα η κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας στις 16 Δεκεμβρίου με ενέχυρο ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

Το επίπεδο δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σαφώς μικρότερο αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν, για να δείξουν ότι συμμορφώνονται προς τη γενικότερη υπόδειξη για σταδιακή απεξάρτηση απ’ αυτή τη μορφή χρηματοδότησης.

Όμως, το ποσό θα πρέπει να πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ ώστε να δοθεί το σήμα στην αγορά ότι, αν χρειαστεί, υπάρχει ένα ποσό κοντά στα 20 - 25 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ετήσιων δανειακών αναγκών του ελληνικού κράτους το 2010.

Οι τελευταίες υπολογίζονται μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εκτιμάται ότι μπορούν να διαθέσουν 10 - 15 δισ. ευρώ για την αγορά ελληνικών τίτλων.

Μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε προς την κατεύθυνση της μείωσης των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα, αφού οι σορτάκηδες και οι άλλοι πωλητές θα συνειδητοποιούσαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν λεφτά αν συνεχίσουν.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν ο κ. Τρισέ και η ΕΚΤ σ’ αυτή την περίπτωση αν υποθέσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε κατ’ εντολή της Φρανκφούρτης και δεν ήθελε απλώς να φανεί βασιλικότερη του βασιλέως;

Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ.

Αν δεν αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα για χρηματοδότηση θα προκαλέσει κρίση στην ελληνική οικονομία και θέμα για το ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να κατηγορηθεί για διάκριση εναντίον κράτους-μέλους.

Προφανώς, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ίσως λοιπόν η προσωρινή λύση στον γρίφο των ομολόγων είναι η αντιστροφή αυτής που μας έφερε εδώ.

Εξυπακούεται ότι δεν είναι το φάρμακο για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.

Η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού, τα διαρθρωτικά μέτρα και ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων της ελληνικής οικονομίας είναι η λύση.

Όμως, η μερική «ανυπακοή» στην ΕΚΤ αγοράζει κάποιον πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση και στη χώρα να πείσουν για τις προθέσεις τους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v