Μετοχές: To δίκοπο μαχαίρι των επιτοκίων!

Η σχέση των μετοχών με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχει περάσει κατά καιρούς από διάφορα κύματα. Η νέα χθεσινή άνοδος των αποδόσεων ξαναδοκιμάζει τα νεύρα των ταύρων και των αρκούδων.

Μετοχές: To δίκοπο μαχαίρι των επιτοκίων!
Να γελάσει ή να κλάψει κανείς;

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ακούμπησε χθες το 4% περίπου, όριο που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ περισσότερο ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά τη συστηματική προσπάθεια της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσουν χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, προχωρώντας σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής ελάφρυνσης (quantitative easing), οι αποδόσεις των ομολόγων ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Από τη σκοπιά των ταύρων η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ θετική γιατί δείχνει ότι οι αγορές των ομολόγων προεξοφλούν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Όμως, τα υψηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορούν να πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη αν ανέβουν αρκετά.

Αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει σε αγγλοσαξονικές χώρες, γιατί τα συγκεκριμένα επιτόκια καθορίζουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Επιπλέον, υπάρχει και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αφού οι τελευταίες προσφεύγουν πολύ πιο εύκολα στις κεφαλαιαγορές για χρηματοδότηση.

Ειδικότερα για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων τόσο στις αγγλοσαξονικές χώρες όσο και στις υπόλοιπες, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων αντισταθμίζει σε κάποιον βαθμό την πίεση των spreads με τα οποία δανείζονται πολλές εταιρίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά των αρκούδων, η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων οφείλεται περισσότερο στο ξεχείλωμα των δημοσιονομικών και στην ανάγκη χρηματοδότησης των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου, η αύξηση των επιτοκίων αντικατοπτρίζει περισσότερο τον προβληματισμό για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και λιγότερο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.

Αναμφίβολα, μία από τις δύο πλευρές έχει περισσότερο δίκιο από την άλλη, αν και τα επιχειρήματα και των δύο είναι απολύτως βάσιμα και εξηγούν εν μέρει την αύξηση των επιτοκίων.

Όμως, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έχει κι άλλες συνέπειες:

Κατ’ αρχάς, η άνοδος καθιστά πιο ελκυστικά τα κρατικά ομόλογα στα μάτια των επενδυτών και δυσκολεύει την απόφαση για μετακίνηση κεφαλαίων από αυτή την κατηγορία σε άλλες, π.χ. μετοχές, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής κατανομής κεφαλαίων μεταξύ επενδυτικών κατηγοριών (asset allocation).

Ακόμη, τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ο μόνος τρόπος να υπερκεραστεί το εμπόδιο των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων είναι να αποδειχτεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης πιο ισχυρός απ’ ό,τι προεξοφλούν οι αγορές.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων είναι δίκοπο μαχαίρι και απειλεί να κρατήσει τους ταύρους και τις αρκούδες στην τσίτα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v