ΔΝΤ: Σε ”μόνιμο πετρελαϊκό σοκ” για 20 χρόνια

Την πιο αυστηρή προειδοποίηση μέχρι σήμερα για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου εξέδωσε το ΔΝΤ, ανακοινώνοντας ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει ένα ”μόνιμο πετρελαϊκό σοκ” και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε σταθερά υψηλές τιμές για τα επόμενα 20 χρόνια.

ΔΝΤ: Σε ”μόνιμο πετρελαϊκό σοκ” για 20 χρόνια
Την πιο αυστηρή προειδοποίηση μέχρι σήμερα για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοινώνοντας ότι ο πλανήτης έχει έλθει αντιμέτωπος με ένα ”μόνιμο πετρελαϊκό σοκ” και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε σταθερά υψηλές τιμές για τα επόμενα 20 χρόνια.

Κάνοντας πρόβλεψη για εκτίναξης της ζήτησης από τις αναδυόμενες χώρες και περιορισμένη προσφορά από τους παραγωγούς εκτός του OPEC μετά το 2010, ο διευθύνων οικονομολόγος του ΔΝΤ, Raghuram Rajan, δήλωσε: ”Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ακριβό πετρέλαιο”.

Στην Εκθεση για τη Διεθνή Οικονομία του ΔΝΤ, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αργό πετρέλαιο θα κοστίζει 34 δολάρια ανά βαρέλι το 2010 σε σημερινά χρήματα και θα αυξηθεί στα 39-56 δολάρια το 2030.

Οι προβλεπόμενες τιμές είναι αισθητά υψηλότερες από εκείνες που προβλέπουν η αγορά και οι ειδικοί της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Είναι επίσης αισθητά υψηλότερες από την τελευταία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για πραγματικές τιμές 27 δολαρίων ανά βαρέλι το 2010 και 34 δολ. ανά βαρέλι το 2030.

Πρόσφατα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2005 και 2006 στα 55 δολ. ανά βαρέλι περίπου, κατά 6 δολ. υψηλότερα από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τονίζουν ότι κανένας άλλος διεθνής ενεργειακός οργανισμός δεν συμμερίζεται τις απόψεις του.

Πάντως το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου, ειδικά λόγω του καλπασμού της αγοράς των αυτοκινήτων στην Κίνα και ότι η παραγωγή των εκτός OPEC κρατών θα φτάσει στο ζενίθ της γύρω στο 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v