Ευρωζώνη: Εισαγωγές & πληθωρισμός προβληματίζουν

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης. Απότομη μείωση του πληθωρισμού στο 1,2% τον Απρίλιο. Μείωση εισαγωγών κατά 10%, μηδενική αύξηση εξαγωγών και εμπορικό πλεόνασμα 22,9 δισ.

Ευρωζώνη: Εισαγωγές & πληθωρισμός προβληματίζουν
Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αδύναμη κατάσταση στην ποία βρίσκεται εγκλωβισμένη η ευρωζώνη και την επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριετίας, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 22,9 δισ. κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών κατά 10%.

Η εικόνα από το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης προβληματίζει. Οι εξαγωγές έμειναν σχεδόν αμετάβλητες το Μάρτιο ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση. Η συρρίκνωση των εισαγωγών αποτελεί σαφέστατη ένδειξη αποδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, η μηδενική αύξηση των εξαγωγών θα πρέπει να προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματούχους.

Επίσης, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε απότομα στο 1,2% τον Απρίλιο από 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Τον Απρίλιο του 2012 ο πληθωρισμός άγγιζε το 2,6% και ενώ ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στο 2%.

Αναλυτές επισημαίνουν πλέον τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Μία ημέρα νωρίτερα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν ότι η ζώνη του ευρώ παρέμεινε και το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε περιοχή ύφεσης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν μείωση των τιμών στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερο συνεχή μήνα σε έδαφος αποπληθωρισμού.

Οι τιμές στον ενεργειακό κλάδο μειώθηκαν κατά 1% και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη να εξηγεί σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις. Οι αναλυτές όμως, επισημαίνουν ότι αδιαμφισβήτητα υπάρχει και αντίκτυπος στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αλλά και στις δαπάνες των επιχειρήσεων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v