Η Ε.Ε. στρέφεται σε επιθετική ενεργειακή πολιτική

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμιες ελλείψεις στην ενέργεια, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. διεξάγει αυτόνομα συνομιλίες με τα πετρελαϊκά κράτη του Κόλπου, ενώ η ΙΕΑ παροτρύνει τα δυτικά κράτη-εισαγωγείς να σταματήσουν να επιδοτούν την ενέργεια.

Η Ε.Ε. στρέφεται σε επιθετική ενεργειακή πολιτική
Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμιες ελλείψεις στην ενέργεια, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος διεξήγαγε συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους των πετρελαϊκών υπουργείων των κρατών του Κόλπου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, εκφράζοντάς τους το αίτημα να αυξήσουν την παραγωγή και να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της ηπείρου.

Ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andris Piebalgs συναντήθηκε τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ και πρόεδρο του OPEC, τον Σεΐχη Ahmad Fahd al-Sabah, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονταν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του καρτέλ ανακοίνωσε ότι, μετά την πρόσφατη εκτίναξη τιμών, ο OPEC θα ξαναρχίσει συνομιλίες για την αύξηση του πλαφόν παραγωγής κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ο κ. Piebalgs ανακοίνωσε επίσης ότι η Ε.Ε. και ο OPEC θα πραγματοποιήσουν συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο για να συζητήσουν για την ενεργειακή ασφάλεια της περιφέρειας.

Τα τρία τέταρτα των αναγκών της Ε.Ε. για πετρέλαιο και το ήμισυ για φυσικό αέριο καλύπτονται από τις εισαγωγές και μέχρι το 2030 η εξάρτηση της ηπείρου από τις εισαγωγές αναμένεται να αυξηθεί στο 90% για το πετρέλαιο και το 70% για το φυσικό αέριο.

Πολλά μέλη της Ε.Ε. είναι επίσης μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency). Η είδηση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και OPEC επιβεβαιώνει σύμφωνα με μερίδα αναλυτών ότι τα συμφέροντα των καταναλωτών πετρελαίου διαφοροποιούνται πλέον καθώς διογκώνεται ο ανταγωνισμός για πρόσβαση στις πηγές, σε μια κατάσταση που ενθυμίζει την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Οι επιθετικές κινεζικές κινήσεις στην πετρελαϊκή σκακιέρα επιτείνουν τις ανησυχίες ότι ο ανταγωνισμός για πρόσβαση στο πετρέλαιο επιτείνεται και οι κυβερνήσεις που δεν θα συμμετέχουν ενεργά κινδυνεύουν να ”μείνουν πίσω.”

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε ότι τα κράτη που εισάγουν πετρέλαιο οφείλουν να αποσύρουν τις επιδοτήσεις ενέργειας το ταχύτερο δυνατόν, γιατί έτσι πυροδοτούν αύξηση της κατανάλωσης, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v