Κυπριακές τράπεζες: Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες

Μετά τη δικαστική προσφυγή της MIG και την καταγγελία της Ελληνικής Τράπεζας, δυσφορία για τα τεκτενόμενα έρχονται να εκφράσουν και στελέχη από το χώρο των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Κυπριακές τράπεζες: Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες
Κλίμα έντονης δυσφορίας επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους της Κύπρου, εξ’ αιτίας των μέχρι τώρα χειρισμών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚτΚ).

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους από το «Νησί της Αφροδίτης», υπήρξαν πολλοί άτυχοι και άσκοποι χειρισμοί από τις αρχές, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να υπάρξει.

Το τελευταίο «επεισόδιο» στο σίριαλ των αντιδράσεων ήρθε χθες από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (συνεταιριστικές τράπεζες), τα οποία ελέγχουν το 40,2% των τοπικών καταθέσεων και μάλιστα εδώ και καιρό ανεβάζουν το μερίδιό τους στη συνολική πίτα.

Συγκεκριμένα, κατά την συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού φορέα των Συνεργατικών Εταιρειών, η δυσφορία έναντι της στάσης της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας εκφράστηκε σε πολλά «πηγαδάκια» και από πολλούς εκπροσώπους του χώρου. Το βασικό παράπονο και η απορία των συνεργατικών ήταν το γιατί μπλέχτηκαν στην όλη διαδικασία της PIMCO, αφού αυτά σε καμιά περίπτωση δεν ζήτησαν στήριξη από το κράτος, ή από οπουδήποτε αλλού.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι όποιες σκέψεις για «κουρέματα» κρατικών χρεογράφων και καταθέσεων θα επιφέρουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που θα επιδιώξουν να λύσουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θέσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις της Ελληνικής Τράπεζας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β’ (η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας).

Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος είχε καταλογίσει έντονες προσωπικές ευθύνες στον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και στον νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκο Δημητριάδη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον τους!

Πέρα όμως από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και την Ελληνική Τράπεζα (τον τρίτο σε μέγεθος χρηματοπιστωτικό όμιλο της Κύπρου), εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών και εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας έχει βάλει και η Marfin Investment Group (MIG), που ήταν ισχυρός μέχρι πέρυσι μέτοχος της Λαϊκής Τράπεζας (του δεύτερου σε μέγεθος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, η MIG είχε καταφερθεί έντονα εναντίον των χειρισμών του τέως προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και εναντίον του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιου Ορφανίδη, δηλώνοντας πως θα καταφύγει δικαστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις μεθοδεύσεις και τις επιλογές που έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα.

Όσο για την Τράπεζα Κύπρου, μπορεί να μην έχει υπάρξει καμιά επίσημη ή ανεπίσημη τοποθέτηση επί του θέματος, ωστόσο λέγεται στην τοπική αγορά πως κατά καιρούς είτε έχει πάρει αποστάσεις, είτε έχει εκφράσει προβληματισμό και απορίες.

Ανεξάρτητα από το αν οι καταγγελίες των τραπεζών δεν έχουν σε όλες τις περιπτώσεις το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια αφετηρία, έχουν ως κοινό γνώρισμα την έκφραση έντονης δυσφορίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από τις κυπριακές αρχές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπογράψει «λύση πακέτο», τόσο για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας, όσο και για την «επόμενη μέρα» του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v