Draghi: Αδύναμο το 2013

Σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό το 2013 αναμένει η ΕΚΤ. Διατήρηση επεκτατικής πολιτικής για όσο χρειαστεί. Εξετάστηκε μείωση επιτοκίου. Μεγάλοι οι συστημικοί κίνδυνοι από Κύπρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τρόικα.

Draghi: Αδύναμο το 2013
Τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν την σταθεροποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα, ανέφερε ο κ. Draghi, προσθέτοντας ότι αργότερα μέσα στο 2013 θα αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να βλέπει καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της ευρωζώνης. Μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2013” δήλωσε.

Ο κ. Draghi ανέφερε ότι η ΕΚΤ πλέον προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί στην κλίμακα του -0,9% με -0,1%. Τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για -0,9% με +0,3%, ενώ η ΕΚΤ προέβλεπε αρχικά ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι περίπου 1,3% φέτος

Για το 2014 η εκτίμηση για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κινείται πλέον στην κλίμακα του 0 με 2% από 0,2% με 2,2% τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Draghi σημείωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν συγκρατημένες.

"Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν συγκρατημένες, δεδομένης της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας στην ζώνη του ευρώ" σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεταξύ 1,2% με 2% το 2013. Το 2014 ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 0,6% και 2%.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Draghi τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει επεκτατική για όσο καιρό χρειαστεί.


Πιθανή συμφωνία για Κύπρο στο β' μισό του Μαρτίου

Μιλώντας για την Κύπρο ο κ. Ντραγκι σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου και «πιστεύω ότι, όπως εκτιμά και το eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο β’ 15θημερο του Μαρτίου».

Το θέμα έχει δυο διαστάσεις: η μια είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η άλλη η οικονομική σταθερότητα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή οικονομία, αλλά οι συστημικοί κίνδυνοι μπορεί να μην είναι μικροί.

Παράλληλα, ο κ. Draghi απηύθυνε έκκληση στην νέα κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί τον έλεγχο για την εφαρμογή των κανονισμών σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

"Είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επανεξετάσει την νομοθεσία ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος" σημείωσε ο κ. Draghi, λέγοντας ότι αναφέρεται κυρίως στην αποδοχή ενός διεθνούς ελέγχου για την εφαρμογή των κανονισμών.

Περιορισμένος ο αντίκτυπος από ιταλικές εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση για την αβεβαιότητα που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές σημείωσε ότι οι αγορές μετά την αρχική αντίδραση επέστρεψαν περίπου εκεί που βρίσκονταν πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Εκτίμησε ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν οι εκλογικοί κύκλοι στις χώρες, ενώ προσέθεσε ότι όπως φαίνεται η εμπιστοσύνη επιστρέφει.


Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για τρόικα

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για, Ο κ. Draghi χαρακτήρισε αβάσιμα τα δημοσιεύματα σχετικά με τη δυσαρέσκεια της ΕΚΤ για την συμμετοχή της στην τρόικα.

"Κάθε εβδομάδα έχουμε ένα άγχος. Και συνήθως οι φόβοι είναι λανθασμένοι. Αυτό που σας συμβουλεύω είναι μόλις ακούτε μια φήμη να την ελέγχετε με εμάς, προτού γράψετε κάτι που δεν υπάρχει" σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει σημαντική προσφορά στο έργο της τρόικα, ενώ επέμεινε ότι δεν δέχεται πολιτικές πιέσεις.


Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο - Εξετάστηκε το ενδεχόμενο μείωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν καθολικά, κράτησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ, απρόθυμη να δώσει περισσότερη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75% κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Στην ομιλία του ο κ. Draghi υποστήριξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου, αλλά η επικρατούσα πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της παραμονής του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v