Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank:Μέτρια ανάπτυξη για χώρες της ΝΑ Ευρώπης

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Eurobank περιλαμβάνει μια μέτρια- αν όχι υποτονική- αναπτυξιακή επίδοση των χωρών της ηπειρωτικής Νοτιανατολικής Ευρώπης- Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία για το 2013.

Eurobank:Μέτρια ανάπτυξη για χώρες της ΝΑ Ευρώπης
Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Eurobank περιλαμβάνει μια μέτρια- αν όχι υποτονική- αναπτυξιακή επίδοση των χωρών της ηπειρωτικής Νοτιανατολικής Ευρώπης- Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία για το 2013 με την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση. 

Αναλυτικότερα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα το τελευταίο τεύχος της έκδοσης “New Europe Economics & Strategy”, το οποίο περιέχει μια συστηματική ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών, και των χρηματαγορών των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Συγγραφείς της έκδοσης είναι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Γκιώνης και η οικονομολόγος Αναδυομένων Αγορών κα. Γαλάτεια Φωκά.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank, η ανάπτυξη στις περισσότερες οικονομίες της Νέας Ευρώπης εξασθένησε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Συνολικά, η ασθενής ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο επιβάρυνε την αναπτυξιακή επίδοση ολόκληρου του έτους ώστε οι αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς για την ετήσια ανάπτυξη του 2012 να έχουν αποδειχτεί αισιόδοξες. Η ύφεση στην Ευρωζώνη διατήρησε υπό πίεση τον εξωστρεφή μεταποιητικό τομέα. Η εσωτερική ζήτηση παρέμεινε ασθενής εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού που επιβάρυνε περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να είναι δύσκολες αφού η αναιμική ανάκαμψη δεν μεταφράζεται σε μείωση της ανεργίας.

Οι δημόσιες επενδύσεις, η βασικότερη πηγή επενδύσεων, υπό-απέδωσε λόγω της υπό-απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και των περιορισμένων δημοσιονομικών προϋπολογισμών.

Συμπερασματικά, το βασικό μακροοικονομικό σενάριό μας, περιλαμβάνει μια μέτρια- αν όχι υποτονική- αναπτυξιακή επίδοση των χωρών της ηπειρωτικής Νοτιανατολικής Ευρώπης- Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία για το 2013 με την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση.

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 12 Μαΐου μετά την αιφνίδια παραίτηση της κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου ύστερα από πολυήμερες διαδηλώσεις στη χώρα. Οι αρχικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος εξελίχθηκαν σε γενικευμένες διαδηλώσεις κατά των μονοπωλίων, της υψηλής ανεργίας, των χαμηλών μισθών και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας στην περίοδο μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2008 παρέμειναν αδύναμες. Αν και η απελθούσα κυβέρνηση είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους, αυτή δεν μεταφράστηκε σε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου-το οποίο παραμένει το χαμηλότερο στην ΕΕ-27.

Ρουμανία

Στη Ρουμανία, η οικονομία επανήλθε σε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+0,3%) στο τελευταίο τρίμηνο. Η επίδοση για το 2012 επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 2,2% το 2011. Οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές επηρεάζονται αρνητικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αν και η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αναμένονται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη το 2013. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές επηρεάζονται από την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η τρίμηνη παράταση της προαιρετικής δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ (precautionary ΙΜF agreement) θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και να λάβει διορθωτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Σερβία

Στη Σερβία, η ύφεση περιορίστηκε στο -1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ώστε να διαμορφωθεί στο -2,0% για όλο το έτος. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών προεκλογικά και τα ανεπαρκή μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης το δεύτερο εξάμηνο συνέβαλαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μέσα στο 2012. Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης από το 2,6% του ΑΕΠ το 2008 στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012. Το δημόσιο χρέος έφτασε στο 61,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ μέσα στο 2012, σημαντικά πάνω από το 45% που αποτελεί το όριο του δημοσιονομικού κανόνα.

Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι για τη χώρα ένα επιτακτικό όσο και δύσκολο καθήκον δεδομένων των σημαντικών αβεβαιοτήτων και ρίσκων. Για το λόγο αυτό η επίτευξη του φιλόδοξου δημοσιονομικού στόχου για το τρέχον έτος (3,6% του ΑΕΠ) ίσως να απαιτεί την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.


*Η πλήρης ανάλυση της Eurobank για τη ΝΑ Ευρώπη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v