Morgan Stanley: Τα σενάρια για Κύπρο

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος κινδυνεύει να αναθερμάνει το συστημικό κίνδυνο, εάν το σχέδιο διάσωσής της περιλάβει περικοπές των καταθέσεων στις τράπεζες εκτιμά η Morgan Stanley.

Morgan Stanley: Τα σενάρια για Κύπρο
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος κινδυνεύει να αναθερμάνει το συστημικό κίνδυνο, εάν το σχέδιο διάσωσής της περιλάβει περικοπές των καταθέσεων στις τράπεζες ή στους κατόχους του κρατικού χρέους, εκτιμά η Morgan Stanley σε σχετική ανάλυση.

Τέτοια μέτρα δεν είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη διάσωση, αλλά πολλοί επενδυτές υποτιμούν τους κινδύνους τους, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Η MS για την περίπτωση της Κύπρου ξεχωρίζει το πολιτικό θέμα, το θέμα του φυσικού αερίου, το οικονομικό θέμα, το τραπεζικό θέμα και το θέμα των κρατικών ομολόγων.

Για το πολιτικό ζήτημα, παρά τις ανησυχίες για τη διεθνή φοροδιαφυγή, οι επιλογές των Ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής είναι είτε να προχωρήσουν στη διάσωση της Κύπρου διατηρώντας τη χώρα στο κοινό νόμισμα, είτε να αρνηθούν τη διάσωση και να διακινδυνεύσουν τελικά ότι η Κύπρος και όχι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, η MS επισημαίνει ότι η Κύπρος έχει δυνητικά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έσοδα άνω του 90% του ΑΕΠ της. στα έσοδα.

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να συμβάλει στη δημιουργία των εσόδων προκειμένου να υποστηριχθούν οι αποπληρωμές του δανείου διάσωσης. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά είναι αρκετά αβέβαια αφού υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στην επιτυχία του σχεδίου.

Η MS υπολογίζει ότι στο κακό σενάριο της, το πακέτο διάσωσης για τη χώρα και τις τράπεζες θα οδηγούσε το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ άνω του 140% μέσα σε λίγα χρόνια.

Για το θέμα των τραπεζών τα stress tests της MS εκτιμούν ότι θα χρειαστούν από 3-8 δισ. ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες αν ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως ένα κούρεμα για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο η MS χαρακτηρίζει ως πολύ πιθανό.

Πιστεύουμε ότι η συνήθης πρακτική και οι συνέπειες από ένα κούρεμα στις καταθέσεις και στο senior debt, δεδομένου της συνεχιζόμενης αδυναμίας ορισμένων τραπεζών στην Ευρωζώνη, είναι τέτοιες, που η ΕΚΤ και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής θα επιδιώξουν να αποφύγουν.

Η MS χαρακτηρίσει ότι θα ήταν λάθος να εξεταστεί μια τέτοια πολιτική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος για το θέμα του κρατικού χρέους, η MS υπολογίζει ότι μόνο ένα σχετικά μικρό κλάσμα του δημόσιου χρέους κινδυνεύει να αναδιαρθρωθεί, οπότε το PSI δεν φαίνεται πρακτικό.

Η MS προτείνει ως βέλτιστη λύση για την Κύπρο ένα μακροπρόθεσμο δάνειο της τάξεως των 10-15 δισ. ευρώ υπό αυστηρούς όρους.

Η σύσταση της για τα κρατικά κυπριακά κρατικά ομόλογα ωστόσο είναι αρνητική, αφού τα χαρακτηρίζει ακριβά σε σχέση με τα ελληνικά, αφού θεωρεί ότι η σχέση βραχυπρόθεσμου κινδύνου / απόδοσης δεν είναι ελκυστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v