"Ζητά πολιτική βούληση για τραπεζική ένωση"

Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. πρέπει επειγόντως να διαλύσουν τις αμφιβολίες για την «πολιτική θέλησή τους» να δημιουργήσουν μια ενιαία τραπεζική εποπτεία, δήλωσε στους F.T. ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ζητά πολιτική βούληση για τραπεζική ένωση
Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. πρέπει επειγόντως να διαλύσουν τις αμφιβολίες για την «πολιτική βούλησή τους» να δημιουργήσουν μια ενιαία τραπεζική εποπτεία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην τραβήξουν και μην αναστατώσουν τις εύθραυστες αγορές, προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως αναφέρουν οι F.T., σε παρέμβασή του εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων». 

Με συνέντευξή του στους F.T. τάχθηκε υπέρ ενός μέγιστου πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών που θα σχετίζονται με τον σταθερό μισθό, βρήκε ψεγάδια στις δικλίδες ασφαλείας που απαιτεί η Βρετανία για την τραπεζική ένωση, ενώ υποστήριξε ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα μπορούσαν μελλοντικά να αλλάξουν για να ενισχυθεί το νέο εποπτικό καθεστώς.

Επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το μείζον θέμα της τραπεζικής ενοποίησης έχουν παγώσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Γερμανία, η Σουηδία και άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για την εξουσία του ενιαίου εποπτικού οργάνου (ΕΚΤ) αλλά και για το ενδεχόμενο αποξένωσης κρατών μελών της Ε.Ε., όπως η Βρετανία. Σύμφωνα με τους F.T., αρκετοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν ότι μπορεί να μην επιτευχθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για την τραπεζική ενοποίηση.

«Πρέπει να σεβαστούμε την προθεσμία του Δεκεμβρίου που τέθηκε από τους επικεφαλής κρατών. Χρειαζόμαστε μία πολιτική απόφαση και αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να μην μπορεί να ληφθεί πριν από τα τέλη του έτους εάν υπάρχει πολιτική βούληση».

«Οι αγορές δεν εφησυχάζουν. Παραμένουν σε επιφυλακή και επαγρύπνηση. Πρέπει να παραδώσουμε αποτελέσματα τώρα», δήλωσε, προειδοποιώντας παράλληλα για την εύθραυστη κατάσταση στις αγορές.

Ο Μ. Μπαρνιέ επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει «στη βάση των υφιστάμενων συνθηκών». Προσθέτει, ωστόσο, ότι το δεύτερο βήμα θα μπορούσε να συνεπάγεται αλλαγή της νομοθεσίας της Ε.Ε. ώστε να γίνει ισχυρότερη η τραπεζική ενοποίηση.

Ως προς τις βρετανικές ανησυχίες για υπερβολική εξουσία στην ΕΚΤ και για αντίστοιχη υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ο Μ. Μπαρνιέ απαντά: «Το σημαντικό είναι να μην κατακερματιστούμε. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή είναι ένα σώμα που λειτουργεί για τη συνοχή της ενιαίας αγοράς… Εάν υπήρχε η αρχή της διπλής πλειοψηφίας, τότε θα υπήρχε κατακερματισμός. Μπορούμε να βρούμε καλύτερα συστήματα από αυτό».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v