Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα- "φωτιά" για Ευρωζώνη

Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα αναμένεται για την ευρωζώνη η εβδομάδα. Το γερμανικό δικαστήριο αποφαίνεται για τον μηχανισμό στήριξης, οι Ολλανδοί ψηφίζουν, η Τρόικα "ερευνά" στην Αθήνα και οι υπουργοί συναντιούνται στην Κύπρο. 

Εβδομάδα- φωτιά για Ευρωζώνη
Τι κοινό έχουν οι Γερμανοί δικαστές, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι, οι επιθεωρητές του ΔΝΤ και οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες; Όλοι τους έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εβδομάδα- φωτιά που ξεκινά σήμερα για την Ευρωζώνη.

Την Τετάρτη, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει λεπτομερή σχέδια για μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, ενώ στην Ολλανδία διεξάγονται εκλογές. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ συναντώνται στην Κύπρο για να λύσουν τις διαφορές τους γύρω από την τραπεζική εποπτεία και πιθανόν για να αποφασίσουν νέα βοήθεια προς την Ισπανία και την Ελλάδα.

Αποφάσεις για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν αναμένονται πριν τον Οκτώβριο, αλλά από τη συνάντηση πιθανότατα θα φανεί αν η Μαδρίτη θα προσφύγει στο ταμείο βοήθειας και αν η Αθήνα θα βοηθηθεί ώστε να μη βουλιάξει σχολιάζει σχετικά το δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με βολιδοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters σε 20 ειδικούς νομομαθείς, το πιθανότερο σενάριο είναι το γερμανικό δικαστήριο να δώσει το «πράσινο φως» στον μηχανισμό, αλλά όχι χωρίς να προσθέσει σκληρούς όρους για μελλοντικές διασώσεις.

Στην Ολλανδία, τα τελευταία προγνωστικά εκτιμούν ότι θα επικρατήσει είτε η κεντροδεξιά του Mark Rutte, είτε η κεντροαριστερά του εργατικού κόμματος- πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνεται η πιθανότητα που είχε ανακύψει τους τελευταίους τέσσερεις μήνες να ηγηθούν της χώρας ακροαριστεροί ή ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές. Ακόμη και έτσι ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ίσως απαιτήσουν μήνες.

Εν τω μεταξύ, η τραπεζική μάχη καλά κρατεί με διακύβευμα την ενιαία ρυθμιστική αρχή για τις τράπεζες με έδρα την ΕΚΤ. Η Γερμανία αντιτίθεται, καθώς θα προτιμούσε να κρατήσει μακριά από τον κοινό έλεγχο τις καίριας σημασίας περιφερειακές Landesbanken, όπως και τις τράπεζες αποταμιεύσεων, και αντιπροτείνει η κοινή εποπτεία να αφορά τις κορυφαίες 25 διασυνοριακές τράπεζες, αφήνοντας τις υπόλοιπες στην εθνική εποπτεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble σχολίασε ότι η ΕΚΤ δε μπορεί να εποπτεύει ικανοποιητικά τις 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης, κάτι που το CNBC δεν διστάζει να σχολιάσει ως «μπλόφα» αφού το 95% των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού βρίσκεται στα χέρια 200 μόλις τραπεζών, σύμφωνα με το think tank με το όνομα Bruegel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v