Credit Suisse: «Λείπουν» 150 δισ. από τον ESM

Ποσό που μπορεί να φτάσει τα 150 δισ. ευρώ «λείπει» από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM) προκειμένου να μπορεί να καλύψει πλήρη διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας έως το 2014, υποστηρίζουν αναλυτές της Credit Suisse.

Credit Suisse: «Λείπουν» 150 δισ. από τον ESM
Ποσό που μπορεί να φτάσει τα 150 δισ. ευρώ «λείπει» από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM) προκειμένου να μπορεί να καλύψει πλήρη τη διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας έως το 2014, υποστηρίζουν αναλυτές της Credit Suisse.

Η δύναμη πυρός του ταμείου, όμως, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν η ΕΚΤ παρέμβει στη δευτερογενή αγορά, ενδεχόμενο που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει το CNBC.

O ESM αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος ως αντικαταστάτης του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) αν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δώσει το πράσινο φως στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όταν ανακοινώθηκε η λειτουργία του, οι αγορές αντέδρασαν θετικά και το ευρώ έκανε ράλι. Ωστόσο, καθώς η Ισπανία και η Ιταλία είναι πλέον περισσότερο πιθανό απ’ ό,τι στο παρελθόν να χρειαστούν πλήρη διάσωση, οι ανησυχίες για το μέγεθός του αυξάνουν.

Ο ESM εξαρτάται από τις συμμετοχές των κρατών της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Η αυξημένη δυσαρέσκεια όμως στη Γερμανία αναφορικά με το κόστος διάσωσης των χωρών της περιφέρειας θα μπορούσε να απειλήσει τη δύναμη πυρός του και να μειώσει την πιθανότητα αύξησης του μεγέθους του, το οποίο καθορίζεται από συνθήκη

Σύμφωνα με την ανάλυση της Credit Suisse, στη σημερινή του μορφή ο ESM έχει τη δυνατότητα να παράσχει πλήρη διάσωση για την Ισπανία μόνο για έναν χρόνο.

Η πλήρης δυνατότητα χρηματοδότησης που θα έχει ο ESM, και η οποία θα επιτευχθεί το 2014, είναι 400 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της τράπεζας. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις για υφιστάμενα προγράμματα φτάνουν τα 408 δισ. ευρώ.

Η δύναμη του ταμείου μπορεί να γίνει περισσότερο αισθητή από τη δυνατότητα που έχει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά. Αυτό θα βοηθήσει στο να σταθεροποιηθούν τα yields της Ισπανίας και της Ιταλίας, που πρόσφατα βρέθηκαν εκ νέου πάνω από το κρίσιμο όριο του 7%.

«Τα κεφάλαια του ESM είναι τώρα μικρότερης σημασίας», υποστηρίζει η Credit Suisse. Μπορεί να αγοράζει έως το 50% μιας έκδοσης ομολόγων, και αυτό θα μπορούσε να δώσει διασφαλίσεις στους επενδυτές, ειδικά αν και η ΕΚΤ είναι στην αγορά και αγοράζει τίτλους.

Το εάν η ΕΚΤ παρέμβει στη δευτερογενή αγορά για να στηρίξει τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τις αγορές. Η Γερμανία δείχνει αρνητική στο ενδεχόμενο κι ο Jens Weidmann της Buba υποστηρίζει ότι αυτό «θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ναρκωτικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v