Σχέδιο για διασυνοριακές διασώσεις τραπεζών

Οι χώρες της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μία της άλλης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που επικαλείται το Reuters. Το πρώτο βήμα για πανευρωπαϊκή "ομπρέλα κάλυψης". Η πρόταση της Κομισιόν.

Σχέδιο για διασυνοριακές διασώσεις τραπεζών
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μία της άλλης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters. Το εν λόγω προσχέδιο είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών, ειδικά της Γερμανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη νέα νομοθεσία στις 6 Ιουνίου. Θα δίνονται στις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές εξουσίες «επιθετικής παρέμβασης», όπως τις περιγράφει αναλυτής στο Reuters. Με αυτές τις εξουσίες, οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο προβληματικών τραπεζών, να τις διαλύσουν και να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους τους.

Τα τραπεζικά προβλήματα της Ισπανίας και ο κίνδυνος μετάδοσης τυχόν μαζικών αναλήψεων σε χώρες όπως η Ελλάδα έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις προτάσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα καθυστερούσαν.

Αν γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα είναι το πρώτο βήμα προς ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επόπτευσης και πληρωμής της εκκαθάρισης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το σχέδιο αυτό αποτελεί καίριο στοιχείο της «τραπεζικής ένωσης», την οποία έχει ζητήσει η ΕΚΤ.

Ο νόμος, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2014, θα εισάγει «καθεστώς χρεοκοπίας» τραπεζών εντός της Ε.Ε. Επίσης, θα δίνει οδηγίες στις χώρες για το πώς θα προετοιμαστούν για την κατάρρευση μιας τράπεζας, συγκεντρώνοντας το αντίστοιχο του 1% των τραπεζικών καταθέσεων μέσα από έναν ετήσιο δασμό επί των τραπεζών.

Αυτά τα κεφάλαια θα συγκεντρώνονται σε ένα αποθεματικό και θα χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις για να τονώσουν μια προβληματική τράπεζα με δάνεια ή εγγυήσεις.

Το σχέδιο ολοκληρώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα, που συμφώνησαν να μελετήσουν μεθόδους για τη βαθύτερη ενοποίηση στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων στενότερη συνεργασία στις τράπεζες.

Το προσχέδιο δεν προβλέπει την άμεση εισαγωγή ενιαίου ταμείου της Ε.Ε. για την εκκαθάριση ή ανασυγκρότηση προβληματικών τραπεζών, όπως επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προχωρά, όμως, αρκετά ώστε να προβλέπει στενότερους δεσμούς ανάμεσα στα εθνικά ταμεία. Δηλαδή ένα εγγυητικό ταμείο στη Βρετανία θα είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο της Γαλλίας, αν μια τράπεζα που λειτουργεί και στις δύο χώρες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τη συγκέντρωση των εθνικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσουν έντονη αντίδραση από χώρες όπως η Βρετανία. Επιπλέον, η πορεία προς ενιαίο ταμείο εκκαθαρίσεων θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Γερμανία.

Πάντως, εφόσον το σχέδιο νόμου εγκριθεί, η Κομισιόν το 2014 θα κοιτάξει το επόμενο βήμα και θα μελετήσει το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα «πιο ενοποιημένο πλαίσιο» εκκαθάρισης τραπεζών, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v