Με 5,3% θα τρέξουν φέτος οι αναπτυσσόμενες αγορές

Oι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ) σε όλον τον κόσμο αποδεικνύονται ανθεκτικές, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα και αναμένεται να αναπτυχθούν φέτος με ρυθμό 5,3% και 6,13% το 2013, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young.

Με 5,3% θα τρέξουν φέτος οι αναπτυσσόμενες αγορές
Oι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ) σε όλον τον κόσμο αποδεικνύονται ανθεκτικές, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας παραμένει αβέβαιη και οι εμπορικές ροές παραμένουν ακόμη σε υποτονικά επίπεδα.
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young με τίτλο Rapid-Growth Markets Forecast: Spring 2012, οι ΤΑΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 5,3% φέτος και 6,3% το 2013.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παρά τη μείωση της οικονομικής ευρωστίας σε πολλές αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, οι δημογραφικές τάσεις και τα πραγματικά εισοδήματα, τα οποία αυξάνονται μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσουν την κατανάλωση.
 
Επιπλέον, η κατανάλωση και οι λιανικές πωλήσεις ήταν ήδη ισχυρές κατά τους τελευταίους μήνες σε πολλές ΤΑΑ, ειδικότερα στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Ινδονησία και στην Κίνα. Η απρόσμενη ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένες ΤΑΑ προς τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012, σημαίνει ότι οι οικονομίες αυτές θα συνεισφέρουν πάνω από το μισό στην παγκόσμια ανάπτυξη κατά την επόμενη τριετία.

Η κατανάλωση αποτελεί αξιόπιστη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης

Η αύξηση της μεσαίας τάξης στις ΤΑΑ, ιδιαίτερα στην Ασία, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της καταναλωτικής ζήτησης και των εμπορικών ροών μεταξύ των ΤΑΑ. Η κατανάλωση στις περισσότερες ΤΑΑ θα εξακολουθήσει να ξεπερνά τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, η αύξηση της κατανάλωσης στις ΤΑΑ αναμένεται να είναι διπλάσια από αυτή των ΗΠΑ, ενώ αυτή της Κίνας τετραπλάσια.

Η αδυναμία της Ευρωζώνης θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη των ΤΑΑ

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, δεν επηρέασε μόνο τις Ευρωπαϊκές ΤΑΑ αλλά και όσες έχουν οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή. Για παράδειγμα, οι πιο αδύναμες προοπτικές επηρεάζουν τις Αφρικανικές ΤΑΑ όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Γκάνα όπου το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωζώνη.

Η αυξημένη ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές από μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης, θα επηρεάσει την ανάπτυξη σε μια σειρά από διαφορετικές χώρες των οποίων η ανάπτυξη στηρίζεται σε κεφαλαιαγορές, όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και το Χονγκ Κονγκ.

Ο συνδυασμός του αντίκτυπου της ύφεσης και των νέων κανονισμών κεφαλαιακών απαιτήσεων οδήγησαν τις μεγάλες Ευρωπαϊκές τράπεζες σε πιο συντηρητικές προσεγγίσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης της εξωτερικής χρηματοδότησης των σημαντικών δραστηριοτήτων τους στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη. Αυτό ενδέχεται να περιορίσει περαιτέρω την προσφορά πιστώσεων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Στο διάστημα Ιουλίου – Νοεμβρίου 2011 οι τράπεζες απέσυραν 4,8 δις ευρώ από την Πολωνία, σε αντίθεση με τις σημαντικές εισροές που πραγματοποίησαν κατά το πρώτο εξάμηνο και το 2010. Μια ενδεχόμενη πιστωτική συρρίκνωση από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχε επιπτώσεις και σε πιο απομακρυσμένες ΤΑΑ, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας Ευρωπαϊκών τραπεζών σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Βραζιλία.

Αποκλίσεις στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDIs)

Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDIs) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ΤΑΑ, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, παρέμειναν αρκετά ισχυρές, ενώ χώρες της αναπτυσσόμενης Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά.

Οι εισροές όμως ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου προς τις ΤΑΑ μειώθηκαν αισθητά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αν και υπήρξε ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών των εταιρειών στις ΤΑΑ καθώς και στις αγορές ομολόγων σε τοπικά νομίσματα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των μετοχών πολλών εταιρειών στις ΤΑΑ παραμένουν αισθητά χαμηλότερες από τα επίπεδα των αρχών του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, οι μετοχές των εταιρειών των Ευρωπαϊκών ΤΑΑ και της Αιγύπτου είχαν τις χειρότερες επιδόσεις τον περασμένο χρόνο, επηρεάζοντας τη δυνατότητα των εταιρειών να επενδύσουν.

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος

Η θετική ψυχολογία μεταξύ των διεθνών επενδυτών στις αρχές του 2012, υποβοηθούμενη από την αυξημένη ρευστότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συνέβαλε καταλυτικά στη γρήγορη άνοδο αρκετών ΤΑΑ καθώς και σε νομίσματα που είχαν υποτιμηθεί κατά τους τελευταίους μήνες τους 2011. Αν η τάση αυτή συνεχισθεί, θα στηρίξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα συμπιέσει τον πληθωρισμό, μολονότι οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν ξανά ανοδικές τάσεις.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στις περισσότερες ΤΑΑ σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα του 2011, και παράλληλα ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων έχει μειωθεί. Η διεθνής επιβράδυνση έχει επίσης μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την πιστωτική συρρίκνωση από τις αυξήσεις των επιτοκίων που είχαν προηγηθεί.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ΤΑΑ συνολικά θα περιορισθεί από 6% πέρσι σε 4,8% φέτος. Γενικότερα, ορισμένες ΤΑΑ , όπως η Τουρκία, η Νιγηρία και η Αργεντινή, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενο πληθωρισμό, ενώ σε άλλες, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Αίγυπτος, παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων ή για ώθηση μέσω των κρατικών δαπανών.

Η ρευστότητα του πετρελαίου και των αγορών εμπορευμάτων επηρεάζει τις ΤΑΑ

Οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών θα παραμείνουν και το 2012 καθώς οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ανησυχίες ως προς την προσφορά, ενώ η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης επηρεάζει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου. Η στενότητα της προσφοράς θα καταστήσει και αυτή την αγορά ευάλωτη σε περαιτέρω εκπλήξεις που με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν αιφνίδιες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Η κατάσταση αυτή θα έχει συνέπειες για τις ΤΑΑ, ιδιαίτερα για τους μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία και η Κίνα. Στην περίπτωση της Ινδίας ενδέχεται να προκαλέσει μια αισθητή περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης, καθώς η κεντρική τράπεζα μόλις τώρα αφήνει να διαφανεί μια χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, έχοντας αντιμετωπίσει την πρόσφατη φάση του πληθωρισμού.

Άλλες ΤΑΑ, όπως η Νιγηρία, η Γκάνα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θα έχουν θετικές επιπτώσεις από μια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, τόσο στις εξαγωγές όσο και στα δημοσιονομικά έσοδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 112 δολ. ανά βαρέλι το 2012, με την τιμή να μειώνεται σε σχέση με τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, προς τα 105 δολ. στα τέλη του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα υποχωρήσουν.

Η προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί και η διεθνής ζήτηση θα παραμείνει συγκρατημένη βραχυπρόθεσμα. Στη διάρκεια του 2013, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά σε ονομαστικούς όρους, φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 135 δολ. / βαρέλι το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v