Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αφρική έχει νερό, και πολύ μάλιστα!

Η ξηρή αφρικανική ήπειρος κάθεται σε μια τεράστια δεξαμενή νερού, της οποίας ο όγκος είναι 100 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει βρεθεί στην επιφάνεια.

Η Αφρική έχει νερό, και πολύ μάλιστα!
Η -φαινομενικά- ξηρή αφρικανική ήπειρος κάθεται σε μια τεράστια δεξαμενή νερού, σύμφωνα με επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι ο συνολικός όγκος του νερού σε υπόγεια υδροφόρα στρώματα είναι 100 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει βρεθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η επιστημονική ομάδα έχει φτιάξει μάλιστα έναν λεπτομερέστατο χάρτη των ποσοτήτων αυτών και των πιθανών πηγών αξιοποίησης του κρυφού αυτού πόρου.

Σε όλη την Αφρική περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η ζήτηση νερού, μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ανάγκης για άρδευση για καλλιέργειες.

Τα ποτάμια και οι λίμνες υπόκεινται σε εποχιακές ξηρασίες και πλημμύρες που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα για κατανάλωση από τους ανθρώπους και για τη γεωργία. Επί του παρόντος, μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης αρδεύεται.

Πλέον οι επιστήμονες είναι για πρώτη φορά σε θέση να προβούν σε ανάλυση του νερού που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της γης στον υδροφόρο ορίζοντα. Ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα Γεωλογικών Ερευνών (BGS) και το University College London (UCL) χαρτογράφησαν λεπτομερώς το ποσό και τη δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων υπόγειων υδάτων σε όλη την ήπειρο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η Helen Bonsor από το BGS δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα υπόγεια ύδατα δεν ήταν στη θέα και το μυαλό των ανθρώπων. "Μεγαλύτερη αποθήκευση υπογείων υδάτων βρίσκεται στη βόρεια Αφρική, στις μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες, στη Λιβύη, την Αλγερία και το Τσαντ", είπε.

"Το ποσό των αποθεμάτων σε αυτές τις λεκάνες ισοδυναμεί με 75 μέτρα πάχος. Είναι τεράστιο το ποσό".

Μια τρύπα στο… νερό

Ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τον τρόπο άντλησης των αποθεμάτων. Γράφοντας στο περιοδικό Environmental Research Letters, επισημαίνουν ότι οι μεγάλες γεωτρήσεις ενδεχομένως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος άντλησης των αποθεμάτων νερού.

Σύμφωνα με την Helen Bonsor, ενίοτε οι πιο αργοί τρόποι εξόρυξης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Δείτε τον "χάρτη" νερού στο BBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v