ΟΟΣΑ: Απέχουμε πολύ από την άκρη του τούνελ

Ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ε.Ε. γενναίες μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης στο 1 τρισ. ευρώ και νέα ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Οι οκτώ προτάσεις για την Ελλάδα.

ΟΟΣΑ: Απέχουμε πολύ από την άκρη του τούνελ
Απέχουμε πολύ από τον τερματισμό της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, δηλώνει ο ΟΟΣΑ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ακόμη και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε χθες πως η κατάσταση στην ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί και πως τα χειρότερα έχουν περάσει.

Η άποψη του ΟΟΣΑ, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς ο Οργανισμός τονίζει πως η ευρωζώνη χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης και επιφυλακή από τους αξιωματούχους. Σε έκθεσή του για την οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών παραμένει ευάλωτη». «Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ασυνήθιστα αβέβαιες και εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την πορεία της κρίσης χρέους».

Εν αντιθέσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 0,2% στην ευρωζώνη για το 2012.

Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη να διατυπωθούν αξιόπιστοι δημοσιονομικοί στόχοι, που να είναι ρεαλιστικοί και πολιτικά εφικτοί. Η ευρωζώνη πρέπει «να θέσει πιο αξιόπιστα και λεπτομερή δημοσιονομικά σχέδια», αναφέρει. Επισημαίνεται ότι αυτό είναι η αιχμή του δόρατος αναφορικά με την Ισπανία, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όταν δήλωσε ότι θα αποκλίνει κατά πολύ του στόχου για μείωση του ελλείμματος το 2012. Η Κομισιόν εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη Μαδρίτη να σεβαστεί τους συμφωνηθέντες στόχους, ενώ πολλοί αναλυτές -και η ίδια η ισπανική κυβέρνηση- υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει δρακόντεια πολιτική λιτότητας, με το ποσοστό της ανεργίας να υπερβαίνει το 20%.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται και στο δεύτερο επίμαχο θέμα των ημερών, την ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης. «Απαιτείται άμεση δράση για να εξασφαλιστεί επαρκής και μεγάλου βεληνεκούς διαθεσιμότητα ενός τείχους προστασίας, ώστε να ανακοπεί η φυγή των επενδυτών από τους τίτλους φερέγγυων κρατών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο Οργανισμός.  Τονίζει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης των ευάλωτων μελών της ευρωζώνης ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε συνδυασμό με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ποτέ να εκταμιευθούν κεφάλαια τέτοιου μεγέθους, η διαθεσιμότητα ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», αναφέρει η έκθεση.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, μάλιστα, κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αγορών σε ό,τι αφορά το μέγεθος των μηχανισμών στήριξης. «Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις αγορές, θα πρέπει να ξεπεράσεις τις προσδοκίες τους», δήλωσε ο Angel Gurria, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Ο ΟΟΣΑ ζητά ακόμη και νέα ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης. «Εάν η κρίση ενταθεί, τότε ενδέχεται να απαιτηθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα στήριξης», αναφέρει η έκθεσή του και συμπληρώνει: «Η δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί».

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα και προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ προτείνει:
• Μείωση των φραγμών στις αγορές υπηρεσιών
• Ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα
• Μείωση ή μετριασμό του ελάχιστου κόστους εργασίας
• Αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού
• Φορολογικά κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται οι μεγαλύτερες ηλικίες
• Μείωση του μέσου όρου των φόρων στην εργασία
• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v