Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα για το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Συνασπίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες με εντυπωσιακές υποψηφιότητες. Σιωπή από τον Λευκό Οίκο, που εξετάζει τις εναλλακτικές του.

Κόντρα για το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σκληραίνει η κόντρα για την διαδοχή του Robert Zoellick στο τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες ετοιμάζονται να προτάξουν τους δικούς τους υποψηφίους.

Εδώ και δεκαετίες επικρατεί μία άτυπη συμφωνία βάσει της οποίας ΗΠΑ και ΕΕ «μοιράζονται» την ηγεσία των δύο βασικών θεσμών που είχαν προκύψει από το Bretton Woods. Οι ΗΠΑ ελέγχουν την Παγκόσμια Τράπεζα και η Γηραιά Ήπειρος. Τα αναπτυσσόμενα κράτη όμως έχοντας πλέον μεγαλύτερη ισχύ στην παγκόσμια οικονομία ζητούν να ανατραπεί αυτή η τάση. Μία πρώτη γεύση πήραμε κατά την κούρσα διαδοχής του Dominique Strauss Kahn στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η θητεία του Robert Zoellick λήγει τον Ιούνιο, αλλά η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα παρουσιάσουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες. Ο υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας Ngozi και πρώην γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Okonjo Iweala φέρεται να έχει και την υποστήριξη της Νοτίου Αφρικής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας Jose Antonio Occampo και νυν καθηγητής Οικονομικών στο Columbia φέρεται να έχει την υποστήριξη και της Βραζιλίας.

Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχει και η υποψηφιότητα του γνωστού οικονομολόγου Jeffrey Sachs, η οποία τέθηκε επισήμως από το Μπουτάν, αλλά έχει την στήριξη ενός αριθμού αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κένυα, η Ιορδανία, η Ναμίμπια, η Μαλαισία και το ανατολικό Τιμόρ.

«Τα εντυπωσιακά διαπιστευτήρια των Okonjo Iweala και Occampo ασκούν μεγάλες πιέσεις στον Λευκό Οίκο να βρει έναν υποψήφιο αντίστοιχου παραστήματος» υποστηρίζει και ο Domenico Lombardi, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που τώρα βρίσκεται στο Brookings Institute.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι θα καταθέσει μέχρι την προθεσμία της Παρασκευής την δική του υποψηφιότητα. Η Susan Rice, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ φέρεται να είναι το φαβορί, αν και σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα θέλει η ίδια να αναλάβει αυτή την θέση. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, ο πρόεδρος Obama συζητά ακόμη για τον Γερουσιαστή John Kerry αλλά και την ινδικής καταγωγής διευθύνουσα σύμβουλο της PepsiCo, Indra Nooyi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v