Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροπορικές εταιρίες εναντίον Κομισιόν

Με κοινή επιστολή πως Ευρωπαίους ηγέτες, οι επτά μεγαλύτερες εταιρίες των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, ζητούν αναβολή των σχεδίων για περιβαλλοντικό φόρο. Προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν παραγγελίες και θέσεις εργασίας.

Αεροπορικές εταιρίες εναντίον Κομισιόν
Επτά από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Γηραιάς Ηπείρου ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην Κομισιόν και στα σχέδια για επιβολή φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αερομεταφορές. Επιχείρημά τους ότι με την πολιτική αυτή διακυβεύονται περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας και συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Η Airbus και 6 μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουν ότι τα σχέδια της Κομισιόν δημιουργούν μία «αφόρητη» απειλή στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών και ανοίγει τον δρόμο για νέους εμπορικούς πολέμους με την Κίνα, τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία.

«Το θέμα ξεκίνησε ως συζήτηση για την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά εξελίχθηκε σε εμπορική σύγκρουση» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Airbus αποκαλύπτοντας επίσης ότι τρεις κρατικά ελεγχόμενες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες αρνούνται να οριστικοποιήσουν παραγγελίες αεροσκαφών ύψους 12 δισ. δολ.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αποστείλει σχετικές προειδοποιητικές επιστολές στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. Την καμπάνια ενορχηστρώνει ο Tom Enders, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, έχοντας την στήριξη της British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin και Iberia. Τις επιστολές συνυπογράφουν οι επικεφαλής των Safran και MTU, των δύο εταιρειών που κατασκευάζουν μηχανές για αεροσκάφη.

Ο ευρωπαϊκός νόμος ο οποίος ετέθη σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2001 υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών του σε διοξείδιο του άνθρακα, που ισοδυναμεί με 32 εκατομμύρια τόνους, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Είκοσι έξι από τα 36 μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) είναι αντίθετα με το μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v