Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο

Η αραβική περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα στην Αίγυπτο, με βλέψεις της Άγκυρας για ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Ανεβαίνει το θερμόμετρο με το Ισραήλ. Κλειδί η αντίδραση της Αιγύπτου.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο
Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ξεκινά η περιοδεία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες που πρωτοστάτησαν στην "Αραβική Άνοιξη", με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο και στη συνέχεια τη Λιβύη και την Τυνησία. Αναλυτές κάνουν λόγο για εμφανή αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας, που θέλει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ παράλληλα στρέφεται εναντίον του Ισραήλ, εν όψει και των επικείμενων γεωτρήσεων από την αμερικανοεβραϊκή εταιρία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο πραγματοποιείται μόλις τρία 24ωρα μετά την αιματηρή επίθεση εξαγριωμένου πλήθους στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, όπου σκοτώθηκαν 3 Αιγύπτιοι, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί διπλωμάτες έχουν φύγει από την Αίγυπτο, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκρηξη βίας στην ισραηλινή πρεσβεία. Η κοινή γνώμη έχει εξαγριωθεί εναντίον του Ισραήλ από το επεισόδιο που διαδραματίστηκε τον περασμένο μήνα, όπου πέντε Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να αποκρούσουν άτομα που περνούσαν τα σύνορα.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Άγκυρας - Καΐρου, η οποία θεωρείται από τους Αμερικανούς εκ των προτέρων ότι θα δημιουργήσει ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Αρκετοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη νέα ηγεσία της Αιγύπτου να ακολουθήσει τον Ερντογάν στην αντιισραηλινή πολιτική του, παρά την οργή της κοινής γνώμης στη χώρα. Επισημαίνεται ότι το Κάιρο έχει υπογράψει από το 1979 ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και έκτοτε έχει λάβει βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Α. Νταβούτογλου, λίγο πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στο Κάιρο, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα εναντίον του Τελ Αβίβ. Απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν στον ισραηλινό Τύπο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να στηρίξει το PKK, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε: "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας", προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν αντιλαμβάνεται τη δυναμική της μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην ανατολική Μεσόγειο και καταστρέφει με τα ίδια τα χέρια του την κουλτούρα της συμβίωσης με άλλους λαούς. Ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε, πάντως, ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Κατευναστικές, πάντως, ήταν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Αίγυπτο όσον αφορά στην προσήλωσή της στην ειρήνη με τη χώρα του και ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μπαράκ Ομπάμα, που επιστράτευσε, όπως είπε, όλα τα μέσα και την επιρροή του και απέτρεψε τα χειρότερα με την παρέμβασή του. Ο κ. Νετανιάχου έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό, κ. Ταγίπ Ερντογάν, να αποφύγει κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Α. Λίμπερμαν, είπε ότι η διατήρηση ειρηνικών σχέσεων με την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική τόσο για την Αίγυπτο όσο και για το Ισραήλ.

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Αίγυπτο (ακολουθούν η Λιβύη και η Τυνησία), ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, παρουσιάζοντας το όραμά του για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, κ. Χουσέιν Ταντούι, τον πρωθυπουργό, κ. Εσάμ Σαράφ, καθώς και εκπροσώπους του κινήματος που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Η επίσκεψή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο ύστερα από 15 χρόνια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v