Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο Σύμφωνο επιβάλλουν Γαλλία-Γερμανία

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, συνταγματικό «φρένο» χρέους και αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Κομισιόν. Εις οικονομική σάρκα μια Γαλλία και Γερμανία. Πρώτο βήμα η κοινή φορολογική-οικονομική πολιτική. Όχι σε ευρωομόλογο.

Νέο Σύμφωνο επιβάλλουν Γαλλία-Γερμανία
Ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας για την ευρωζώνη το οποίο θα εφαρμοσθεί σταδιακά πρότειναν μετά τη συνάντησή τους, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δυο ηγετών, οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κληθούν να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να θεσπίσουν νομοθεσία που θα υπαγορεύει "ταβάνι" ελλείμματος, έως το καλοκαίρι του 2012, τον λεγόμενο "χρυσό κανόνα". "Ο κανόνας αυτός θα απαιτεί την ένταξη των προυπολογισμών των κρατών μελών σε ένα 5ετές σχέδιο, που θα αποσκοπεί στην επιστροφή της ευρωζώνης σε μια βιώσιμη ισορροπία", σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις χώρες - παραβάτες της νομοθεσίας για τα ελλείμματα.

Ακόμη, οι προτάσεις του "γαλλογερμανικού άξονα" για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ κάνουν λόγο για εκλογή προέδρου της ευρωζώνης, η θητεία του οποίου θα διαρκεί για 2,5 χρόνια και θα ηγείται ενός "ευρωσυμβουλίου", καθώς και τακτικές συνόδους κορυφής της ευρωζώνης, δυο φορές το χρόνο.

Τα υπουργεία οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα προτείνουν το Σεπτέμβριο έναν νέο φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας οι δυο χώρες αναμένεται να προχωρήσουν και σε εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών.  

Οι προτάσεις στις οποίες συμφώνησαν θα παρουσιαστούν στον επικεφαλής του eurogroup, Χέρμαν Βαν Ρομπάι εντός των επόμενων ημερών. "Οι χώρες - μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τις αλλαγές εάν και οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι είναι αναγκαίες", υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.  

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαρκοζί επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη, στην παρούσα φάση, για ενίσχυση των κεφαλαίων του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης.


Όχι σε ευρωομόλογο

Αναφορικά με τη λύση του ευρωομολόγου, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι έχει την ίδια θέση με την γερμανίδα καγκελάριο. 

"Τα ευρωομόλογα μπορούν να υπάρξουν μια μέρα, μπορούμε να το φανταστούμε. Όμως αυτό θα είναι το πέρας της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι η αρχή της", σημείωσε μεταξύ άλλων ο γάλλος Πρόεδρος. 

Αναφορικά με αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στην παρούσα φάση, προσθέτοντας πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντικές αλλαγές εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. 
 

Πώς σχολίασε τις ανακοινώσεις το ελληνικό ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι προσκείμενοι στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καλούμενοι να σχολιάσουν τη σημερινή συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι, δήλωσαν τα εξής:

«Η θετική όψη του μηνύματος που έστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα είναι:

• Πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη. Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο.

• Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων.

Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.

Άλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Τέλος, ελπίζουμε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v