Απαγόρευση short selling σε 4 χώρες

Την απαγόρευση του short selling αποφάσισαν Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για να αντιμετωπίσουν τις έντονες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια. Η απόφαση εφαρμόζεται από τις 12 Αυγούστου. Δεν ακολουθούν ΗΠΑ, Βρετανία.

Απαγόρευση short selling σε 4 χώρες
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο απαγόρευσαν το short selling μετά τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η απαγόρευση της αμφιλεγόμενης χρηματιστηριακής πρακτικής, κατά την οποία οι επενδυτές κερδίζουν από την υποχώρηση των τιμών των μετοχών, επιβλήθηκε από την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απαγόρευση του short selling για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου για περίοδο 15 ημερών. Η  Ισπανία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι η απαγόρευση του short selling είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Επισημαίνεται ότι άλλες χώρες, εκ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αποσαφηνίζουν πως δεν σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ανάλογες πρακτικές. "Θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Γαλλίας. Αυτή είναι η απάντησή μας, όπως πάντα πολύ αποφασιστική, και ισχύει για όσους θέλουν να μας δοκιμάσουν", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας κ. Jean-Pierre Jouyet. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν ήδη προβεί η Αθήνα και η Τουρκία.


Απαγόρευση naked short selling θέλει η Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε το Σάββατο σήμερα ότι τάσσεται υπέρ ενός περιορισμού στις ανοικτές πωλήσεις σε όλες τις χώρες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, προχωρώντας ακόμη πιο μακριά σε σχέση με τον συνάδελφό του στο υπουργείο Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ζητεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση.

"Είναι καλό και ορθό και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είχαν απαγορεύσει τώρα τις ανοικτές πωλήσεις", τόνισε ο υπουργός στο κυριακάτικο έντυπο Welt am Sonntag, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. "Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται οι άκρως κερδοσκοπικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές να απαγορευτούν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στο επίπεδο των κρατών της G7", πρόσθεσε τονίζοντας ότι "το θέμα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της προσεχούς διάσκεψης της G7".

Στη G7 μετέχουν εκτός από τη Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η Βρετανία έχει ήδη κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να θέσει περιορισμούς στον τομέα αυτό.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της λεγόμενης πρακτικής των "ανοικτών πωλήσεων" σε όλη την Ευρώπη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πρακτικής αυτής και εξέφρασε ικανοποίηση για τις αποφάσεις προ την κατεύθυνση αυτή που έλαβαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ESMA δήλωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για επέκταση της απαγόρευσης του short selling και σε άλλες χώρες, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο ίδιος σημείωσε πως η απαγόρευση δεν θα είναι μόνιμη, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει γρήγορα πανευρωπαϊκό κανονισμό για το short selling.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v