ΔΝΤ: Οι οίκοι εντείνουν την αστάθεια στην ΕΕ

Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, συμβάλλοντας στη χρηματοοικονομική αστάθεια, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Οι οίκοι εντείνουν την αστάθεια στην ΕΕ
Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή και δείχνουν έτσι τη δυνατότητά τους να προκαλούν χρηματοπιστωτική αστάθεια, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μελέτη των οικονομολόγων του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες, την ώρα όπου η Πορτογαλία και η Ελλάδα υποβαθμίζονταν από τη Standard & Poor's, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμολόγηση για "σχετικά μεγάλες οικονομίες", όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η κρίση χρέους της Ευρώπης "έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDSs και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές", αναφέρουν στη μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy.

"Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση, παρά το γεγονός πως οι υποβαθμίσεις αφορούν σε λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία", σημειώνεται στη μελέτη.

Η μελέτη του ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις και στις αναθεωρήσεις των προοπτικών από την S&P, τη Moody's και τη Fitch, από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν μακράν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε σχέση με αυτές της Moody's και της Fitch, ενώ τις μικρότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.

Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι "από τη στιγμή όπου οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα από τις αγορές ομολόγων οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις".
 


Κομισιόν: "Αμφιβολίες" για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων

Τις αμφιβολίες της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζει η Κομισιόν, μία ημέρα μετά τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. 

"Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής, οπότε "όλα βαίνουν καλώς". Επίσης, επανέλαβε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μεμονωμένων χωρών-μελών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v