Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας η Ιαπωνία

Ο πρωθυπουρός Kan δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας καθώς ανιχνεύτηκε πλουτώνιο στο έδαφος. Στον αέρα η στρατηγική ψύξης των αντιδραστήρων με ρίψεις νερού. Επί τάπητος η κρατικοποίηση της Tepco.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας η Ιαπωνία
Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπου εντοπίστηκαν ίχνη πλουτωνίου, ενώ τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό στους πυρηνικούς αντιδραστήρες θέτουν εν αμφιβόλω την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθείται μέχρι τώρα για την προσπάθεια ψύξης.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco, το πλουτώνιο εντοπίστηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Αν και οι εκπρόσωποί της επισημαίνουν πως οι ποσότητες που βρέθηκαν δεν είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία, η ανίχνευσή τους ενδεχομένως να συνεπάγεται ρήξη στον μηχανισμό ασφαλείας του πυρηνικού εργοστασίου.

Μία ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. "Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco, προσθέτοντας πως μολυσμένο νερό εντοπίστηκε και στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

"Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο δίλημμα για την Tepco, η οποία προσπαθεί να ψύξει τους αντιδραστήρες βρέχοντάς τους", αναφέρει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Yukio Edano.

Η κυβέρνηση του Τόκιο, παράλληλα, φαίνεται πως είναι πλέον πολύ δυσαρεστημένη από τη διαχειρίστρια εταιρία σε τέτοιο σημείο ώστε συζητά και το ενδεχόμενο κρατικοποίησής της, όπως αποκαλύπτει και ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής κ. Koichiro Gemba.

"Πρέπει να συνεχίσουμε διαχειριζόμενοι μία πραγματικότητα που απαιτεί αίσθημα ύψιστης ετοιμότητας", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Naoto Kan μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, όπου όμως το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα καθώς η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο χειρισμού της κυβέρνησης. Βασικό σημείο τριβής στη βουλή είναι το γεγονός πως η ζώνη εκκένωσης δεν επεκτάθηκε από τα 20 χλμ. στα 30 χλμ., όπως ζητά η Greenpeace, ενώ επισημαίνεται ότι και οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην πλησιάζουν σε απόσταση 80 χλμ. από τη Φουκουσίμα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το θέμα εξετάζεται με περισσότερη προσοχή γιατί επέκταση της ζώνης εκκένωσης θα οδηγούσε στην απομάκρυνση 130.000 πολιτών.

Ήδη η Ιαπωνία συμβουλεύεται την Ουάσιγκτον για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, αφού στο Τόκιο βρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια κ. Gregory Jaszko. Η Tepco, από την πλευρά της, έχει ζητήσει τη συνδρομή ξένων εταιριών, εκ των οποίων η EdF και η Areva.

Πρόκειται, άλλωστε, για τη χειρότερη πυρηνική κρίση από το Τσέρνομπιλ, αφού έχει εντοπιστεί ραδιενέργεια στα λαχανικά και στο γάλα της ευρύτερης περιοχής όπως επίσης και στη θάλασσα. Αμερικανοί ειδικοί, παράλληλα, επισημαίνουν πως και ο ευρύτερος υδροφόρος ορίζοντας αντιμετωπίζει σοβαρή μόλυνση.

Η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας

Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Naoto Kan δήλωσε πως εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά το διπλό χτύπημα από τον σεισμό και το τσουνάμι. Ένα από τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος είναι η αύξηση της φορολογίας. Επίσης, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι τα αρχικά σχέδια για μείωση της επιχειρηματικής φορολογίας κατά 5% είναι παρελθόν.

Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, τα δύο τρίτα των Ιαπώνων τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολογίας γι' αυτόν τον σκοπό. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομικούς αναλυτές, το κόστος από την τραγωδία θα αγγίξει τα 250 δισ. δολάρια.

Επίσκεψη Sarkozy στην Ιαπωνία

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Nicolas Sarkozy θα συναντήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό κ. Naoto Kan κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά τις 11 Μαρτίου, την ημέρα του διπλού χτυπήματος από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, που οδήγησε και στην πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v