Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Νέες ρυθμίσεις για οίκους αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Κομισιόν: Νέες ρυθμίσεις για οίκους αξιολόγησης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει την ανάγκη καλύτερης ρύθμισης των οίκων, εκτιμά η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι οίκοι πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να προκληθεί μεγαλύτερη διασπορά στον κλάδο, να μειωθεί η υπερβολική "εξάρτηση" από τις αξιολογήσεις και να ξεκαθαριστούν τυχόν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ.Olli Rehn και ο επίτροπος αγορών κ. Michel Barnier, δήλωσαν: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον περισσότερο και καλύτερα ρυθμιζόμενο, για τους οίκους.»

Το θέμα έθεσε σήμερα με επιστολή του ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την υποβάθμιση της χώρας κατά τρεις βαθμίδες τη Δευτέρα από τον οίκο Moodys.

Ο ίδιος οίκος υποβάθμισε σήμερα και την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Αναλυτικότερα, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να τεθεί το θέμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Εurogroup και Ecofin, την προσεχή εβδομάδα, με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Jean-Claude Junker, τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Olli Rehn, τον επίτροπο εσωτερικών αγορών και υπηρεσιών της Ε.Ε., κ. Michel Barnier, και τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επαναλαμβάνει -όπως και στην πρόσφατη ανακοίνωση- ότι "η υποβάθμιση είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα", θεωρεί σκόπιμο "να επισημανθεί το γενικότερο θέμα των επιπτώσεων τέτοιων αποφάσεων σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, όπως και η ανάγκη αντιμετώπισής τους και η ανάληψη δράσης εκ μέρους μας".


Η επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου:

"Αγαπητοί κ.κ. Junker, Rehn, Barnier και Trichet,

Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, θεωρώ κρίσιμο να επισημανθεί το γενικότερο θέμα των επιπτώσεων τέτοιων αποφάσεων σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, όπως και η ανάγκη αντιμετώπισής τους και η ανάληψη δράσης εκ μέρους μας.

Η ίδια η υποβάθμιση είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, όπου ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η απόφαση της Moody's βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους, αγνοώντας τελείως εξίσου πιθανές θετικές εξελίξεις. Ενώ αναφέρεται στην πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δεν συνυπολογίζονται στην ανάλυση και απόφαση οι θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στην ανακοίνωση δεν αιτιολογούνται από τις εξελίξεις και πληροφορίες που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο και δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από τότε.

Αντί αυτού, η ανακοίνωση σπεύδει να προεξοφλήσει την αδυναμία υλοποίησης συγκεκριμένων αποφάσεων και πολιτικών -την ώρα που έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων-, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμα ληφθεί και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι κρίσιμες συζητήσεις συνεχίζονται πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο.

Αποφάσεις όπως αυτή της Moody's μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κάθε τρίμηνο.

Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα έδειξε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης Moody's.

Εν τέλει, η υποβάθμιση από τη Moody's είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς τη στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης, παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην 'ανακάλυψη' κινδύνων, που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση.

Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες και κάθε άλλο παρά ισσόροπες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σε κάθε περίπτωση, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των οίκων αξιολόγησης.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως στο επίπεδο του Εurogroup και του Ecofin.

Ειλικρινά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v