Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Τι αναμένεται από την σύνοδο κορυφής

Εντονες διεργασίες αλλά λιγοστά συμπεράσματα όσον αφορά το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και τις εξελίξεις στο ταμείο διασώσεων, αναμένονται στην σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Ευρωζώνη: Τι αναμένεται από την σύνοδο κορυφής
Εντονες διεργασίες όσον αφορά το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και τις εξελίξεις στο ταμείο διασώσεων, αναμένονται στην σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες αναφέρεται σε «κοινή δήλωση» από τους 17 για την ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την κρίσης χρέους, οι τεχνικές λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, η κρίση χρεών της ευρωζώνης κλιμακώνεται σήμερα, παραμονή της συνόδου ηγετών της ευρωζώνης, καθώς η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας και οι αγορές ομολόγων επέτειναν τις πιέσεις προς την Πορτογαλία.

Οι ηγέτες των 17 μελών της ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν μια ηπιότερη εκδοχή του γαλλογερμανικού σχεδίου βελτίωσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών της Παρασκευής, αλλά μοιάζει δύσκολο να επιλύσουν τις βαθιές διαφορές τους όσον αφορά το μέγεθος και τις δυνατότητες του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εργαστούν πάνω σε κάποιο σχέδιο διασώσεων. Επιπλέον, θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποια πρόοδο στις συζητήσεις για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προτείνει η Γερμανία, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε συμπεράσματα την Παρασκευή, καθώς έχουν το περιθώριο αποφάσεων έως τα τέλη του μήνα.

Γερμανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το ζήτημα της αύξησης των περιθωρίων δανεισμού του ταμείου διασώσεων δεν πρόκειται να αποφασιστεί την Παρασκευή, αλλά θα περιληφθεί στο ευρύτερο «πακέτο» που θα συζητηθεί στα τέλη Μαρτίου, καθώς και ότι το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο ρόλο του ταμείου σε σχέση με αγορές ομολόγων προβληματικών οικονομιών.

Οι αγορές αναμένουν με μεγάλη νευρικότητα την έκβαση της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και πολύ περισσότερο την καθολική σύνοδο κορυφής των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Μαρτίου, ελπίζοντας σε αποφασιστική δράση για καταπολέμηση της κρίσης χρεών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», χαρακτήρισε τις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ ως την τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις αγορές.

Τη Δευτέρα τα σπουδαία για τη "λύση - πακέτο"

Εν τω μεταξύ, ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες τονίζει ότι οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση» για την ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, οι τεχνικές λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στην αυριανή Σύνοδο των χωρών του Ευρώ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου».

Ο Χ. Ρόμπεϊ σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v