Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέφυρες με τους εξεγερμένους αναζητά ο Καντάφι

Δίαυλο επικοινωνίας με τους εξεγερμένους προσπαθεί να ανοίξει ο Καντάφι, αναθέτοντας στον επικεφαλής της κατασκοπείας να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής Λιβύης.

Γέφυρες με τους εξεγερμένους αναζητά ο Καντάφι
Δίαυλο επικοινωνίας με τους εξεγερμένους προσπαθεί να ανοίξει ο Καντάφι, αναθέτοντας στον επικεφαλής της κατασκοπείας της χώρας, Μπουζάιντ Ντόρνταχ, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής Λιβύης.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι εκπρόσωποι της επιτροπής, που ελέγχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, φέρονται να κρατούν αρνητική στάση σε κάθε είδους διαπραγμάτευση και επιμένουν ότι πλέον ο στόχος είναι η απελευθέρωση και της Τρίπολης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Λιβύης Καντάφι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour δήλωσε ότι «ο λαός τον αγαπάει».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της χώρας.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε κυρώσεις, με εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα λογαριασμών, για τον Μουαμάρ Καντάφι και την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δηλώσεις από Ευρωπαίους διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters, στην υπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες εγκρίθηκαν τα μέτρα, που θα προωθηθούν προς εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Το εμπάργκο θα ισχύσει με τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

Στις κυρώσεις προβλέπονται εμπάργκο στο εμπόριο όπλων με τη χώρα και απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της Κοινότητας, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, της οικογένειας και της κυβέρνησής του.


Αντίστροφη μέτρηση για τον Καντάφι

Επιπλέον, σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών απ' όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Καντάφι, μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου αποφασίστηκαν η επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι και η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες των αμάχων.

Συγκεκριμένα, επέβαλε εμπάργκο όπλων, πάγωμα των λογαριασμών και των πόρων του Λίβυου δικτάτορα και των μελών της οικογένειάς του όπως επίσης και ταξιδιωτική απαγόρευση για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ήδη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, αποφάσισε το Σάββατο να επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγών του Μ. Καντάφι και της οικογένειάς του, κίνηση στην οποία έχει ήδη προβεί και η Ελβετία. Η νομιμότητα του Μ. Καντάφι είναι πλέον μηδενική, δήλωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «έχει παραβιάσει όλες τις διεθνείς νόρμες και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες».

Εθνικό Συμβούλιο στην ανατολική Λιβύη

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην αιματοβαμμένη αφρικανική χώρα, ο έλεγχος του ηγέτη μειώνεται συνεχώς, καθώς οι μάχες πλησιάζουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ οι επαρχίες της ανατολικής Λιβύης προχώρησαν στη σύσταση εθνικού συμβουλίου για τη διοίκηση της περιοχής στη μετά Καντάφι εποχή.

Έπειτα από 11 μέρες συγκρούσεων, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως το 80% της χώρας, κυρίως στα ανατολικά, με προπύργιό τους τη Βεγγάζη, αλλά και περιοχές σχετικά κοντά στην Τρίπολη. Παρ' όλα αυτά, ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, υποστήριξε πως στη Λιβύη επικρατεί ηρεμία και ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν επιτεθεί σε πολίτη.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Μισουράτα, σε απόσταση μόλις 200 χλμ. από την Τρίπολη, όπου οι μαχητές του υιού Καντάφι, Χαμίς, προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους αντάρτες. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι περίπου 2.000 ένοπλοι των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια, μόλις 40 χλμ. από την Τρίπολη, ενώ στρατηγός των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας δηλώνει έτοιμος να στηρίξει με τις δυνάμεις του τους μαχητές στην πρωτεύουσα.

Η ανατολική Λιβύη παράλληλα οργανώνεται για τη μετά Καντάφι εποχή. Οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη προχώρησαν στη συγκρότηση προσωρινού «Εθνικού Συμβουλίου», το οποίο δηλώνει ότι βασικός στόχος είναι να βοηθήσει την αντίσταση στην Τρίπολη «με στρατιωτικά και άλλα μέσα», ενώ έσπευσε να απορρίψει «κάθε εξωτερική ανάμιξη ή ξένη στρατιωτική επέμβαση».

«Συγκροτούμε ένα εθνικό συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και είναι "το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης"», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου, Αμπντελχαφέζ Γόκα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση, γιατί είναι «το πρόσωπο της επανάστασης».

Ο Καντάφι δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και στην Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 42χρονη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξης που παραχώρησε στη σερβική τηλεόραση. Ο Καντάφι καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου. «Το Συμβούλιο», είπε ο Καντάφι, «δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής».


Έξι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ομάν

Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται πλέον και στο Ομάν, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν στη βασική βιομηχανική περιοχή της πόλης Σοχάρ, όπου βρίσκεται το λιμάνι από το οποίο διοχετεύονται οι περισσότερες εξαγωγές της χώρας, ένα σημαντικό διυλιστήριο και ένα εργοστάσιο αλουμινίου απαιτώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει γιατρός στο πρακτορείο Reuters, ο τραγικός απολογισμός από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ανέρχεται στους 6 νεκρούς. Η κυβέρνηση του Ομάν υποσχέθηκε την Κυριακή τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας αλλά και επιδόματα για τους ανέργους προκειμένου να κατευνάσει το λαϊκό αίσθημα.


Παραίτηση πρωθυπουργού στην Τυνησία

Στην Τυνησία, από όπου ξεκίνησε ο ιός των επαναστάσεων, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανούτσι ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς καταγράφηκαν βίαιες διαδηλώσεις λόγω των σχέσεών του με το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπεν Άλι. Η παραίτησή του έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και διαδηλώσεις, ενώ οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων.


Κυβερνητικός ανασχηματισμός χωρίς αντίκρισμα στο Μπαχρέιν

Ο βασιλιάς Αλ-Χαλίφα επέτρεψε την επιστροφή στο Μπαχρέιν του ριζοσπαστικού σιίτη Χασσάν Μουσαϊμαα, στο πλαίσιο των ευρύτερων υποχωρήσεων ώστε να κατευναστεί το λαϊκό αίσθημα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν στον θάνατο 7 ανθρώπων. Η κυβέρνηση προχώρησε στην αποφυλάκιση περίπου 300 διαδηλωτών αλλά και σε ανασχηματισμό, ορίζοντας 4 νέους υπουργούς, ο οποίος όμως δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές που ζητούν εξ ολόκληρου νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Ο Μουσαϊμαα άφησε χθες να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αποδεχόταν ένα μοναρχικό σύστημα διακυβέρνησης, στα πρότυπα όμως των δυτικών βασιλικών οικογενειών οι οποίες δεν έχουν έλεγχο στη διακυβέρνηση της χώρας.


Επτά νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Υεμένη

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στο Άντεν της νότιας Υεμένης και 40 τραυματίστηκαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και της κυβέρνησής του συγκρούονταν με αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον κεντρικό οδικό άξονα της συνοικίας Μαάλα. Συνολικά, μόνο στο Άντεν έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 16 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v