Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Αμείωτες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς η αντιπολίτευση δηλώνει ανικανοποίητη από τις κινήσεις Μουμπάρακ. Παρέμβαση Ομπάμα.

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο
Αμείωτες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο κατά, αλλά και υπέρ του Χοσνί Μουμπάρακ. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δηλώνει ανικανοποίητος απο το χθεσινό διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου, όπου δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για τέχνασμα.

Σύμφωνα με έκτακτες ενημερώσεις των διεθνών πρακτορείων, νωρίς το μεσημέρι εκδηλώνονται συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του προέδρου Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, με τις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν πέτρες και κοντάρια, αλλά πάντως όχι όπλα.

Οι στρατιωτικές αρχές δεν δείχνουν να παρεμβαίνουν στις συγκρούσεις, συμφωνα με το Reuters και το Al Jazeera, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα έχουν τραυματιστεί και αιμορραγούν στην πλατεία της Ελευθερίας του Καΐρου, εξαιτίας των συμπλοκών.

Νωρίτερα, ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους για να ανακτήσει και πάλι η ζωή τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, ενώ η Ουάσιγκτον συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει τα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοί της στη Μέση Ανατολή και ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε "ομαλή μετάβαση τώρα" στην Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν ανυποχώρητοι, ενώ δήλωσε ως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα δεχθεί να συζητήσει μόνο μετά από παραίτηση του Χοσνί Μουμπάρακ. Παράλληλα, δήλωσε ότι προγραμματίζεται νέα μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή στο κέντρο του Καίρου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τόνισαν ότι το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, όπου δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά ικανοποιεί τα αιτήματά τους και ζήτησε τερματισμό των κοινητοποιήσεων.

Ενδεχομένως ως ένδειξη καλής θέλησης, επετράπη εκ νέου η λειτουργία του Internet στην Αίγυπτο που είχε μπλοκαριστεί καθώς οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω Facebook και Twitter.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα αργά το βράδυ της Τρίτης με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξήρε τη στάση του αιγυπτιακού στρατού για τον "πατριωτισμό" του. 

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του κ. Χόσνι Μουμπάρακ μετά το ιστορικό διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου όπου αποσαφήνισε ότι θα τερματίσει την 30ετή ηγεσία του στη χώρα καθώς δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters, η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν "ειλικρινής και άμεση" και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι "η ώρα της μετάβασης εξουσίας είναι τώρα, δεν μπορεί να αναβληθεί".

Αυτά τα σχόλια αποτελούν ισχυρή ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Ουάσιγκτον ως προς τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα για τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι συγκλήθηκε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του κ. Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η νυν πρεσβευτής στο Κάιρο, κ. Μάργκαρετ Σκόμπι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε μια προσπάθεια μεταβίβασης ενός μηνύματος "ομαλής μετάβασης".

Το τι μέλλει γενέσθαι στην Αίγυπτο παραμένει ακόμη αβέβαιο. Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ δήλωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο και τόνισε πως θα καλέσει το Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, μετά τη διαδήλωση των 2 εκατ., παραμένουν στους δρόμους και ζητούν άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ. Το Al Jazeera μεταδίδει ότι αμέσως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μουμπάρακ καταγράφηκαν επεισόδια στην Αλεξάνδρεια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Αιγύπτιου Προέδρου και διαδηλωτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο έχει ανέλθει στους 300.

Ο αντίπαλος του Μουμπάρακ, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κ. Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απέρριψε την "προσφορά" του Αιγύπτιου Προέδρου χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Ο κ. Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και πως χρειάζονταν πολύ περισσότερα. 

Ημέρα Οργής στη Συρία

Στη Συρία, ο κόσμος καλείται μέσω κοινωνικών δικτύων να κινητοποιηθεί, συμμετέχοντας στην "Ημέρα της Οργής", ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μ. Ανατολής. Στην περίπτωση της Συρίας, στο "στόχαστρο" βρίσκονται η διαφθορά, η φτώχεια και η ανεργία, ενώ, όπως στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, υπήρξαν πρόσφατα ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και το πετρέλαιο. Η κυριότερη σελίδα κινητοποίησης στο Facebook καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους στις 4 και 5 Φεβρουαρίου για "να μπει ένα τέλος στη διαφθορά".

Αλλαγή κυβέρνησης στην Ιορδανία

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στενής συμμάχου των ΗΠΑ, αντικατέστησε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της χώρας, έπειτα από πολυήμερες λαϊκές διαμαρτυρίες για τις τιμές των τροφίμων και τις συνθήκες διαβίωσης στο έθνος.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαμαρτύρονται με καθημερινές διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για τη φτώχεια που πλήττει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και επιρρίπτουν τις ευθύνες στη διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες της Αιγύπτου στην Ντόχα του Κατάρ, στο Αμάν της Ιορδανίας και στη Βηρυτό του Λιβάνου σε ένδειξη συμπαράστασης στο άνευ προηγουμένου λαϊκό κίνημα εξέγερσης στην Αίγυπτο κατά του Προέδρου κ. Χόσνι Μουμπάρακ.

Στην Ντόχα πάνω από τρεις χιλιάδες πολίτες φώναζαν μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία "Ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος", "Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αιγυπτιακό λαό" κ.ά. Στη Βηρυτό πάνω από 500 πολίτες διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν "80 εκατομμύρια πολίτες δεν θέλουν τον Μουμπάρακ", "Φαραώ, φύγε" κ.ά.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν επίσης γίνει διαδηλώσεις στην Υεμένη και στο Σουδάν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σανάα της Υεμένης εναντίον του επί 33 χρόνια ηγέτη της χώρας κ. Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, καθώς τα εκ Τυνησίας εξεγερτικά μηνύματα εξακολουθούν να διαδίδονται στον αραβικό κόσμο. Στην Τύνιδα οι διαδηλώσεις εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν, ενώ χθες υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε παραμείνει στην κυβέρνηση παρά την πτώση του καθεστώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v