Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκπλήξεις των διεθνών αγορών το 2010

Το 2010 κλείνει σύντομα και οι κερδισμένοι και χαμένοι των διεθνών αγορών αποκαλύπτονται. Ποιοι έσπασαν τα κοντέρ, ποιοι διακρίθηκαν και ποιοι ελπίζουν σε ένα... καλύτερο 2011.

Οι εκπλήξεις των διεθνών αγορών το 2010
Με λίγες μόνο συνεδριάσεις ακόμη για να κλείσει το 2010, οι κερδισμένοι και χαμένοι των διεθνών αγορών σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, έχουν ήδη αποκαλυφθεί.

Και ιδού τα κυριότερα χρηματιστηριακά σημεία αυτής της χρονιάς, όπως καταγράφονται στους ποικίλους δείκτες του Dow Jones, έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο "ΝΑΟΣ"

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, το καλύτερο σημείο ήταν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, που εμφάνισαν άνοδο 25,6% σε συνολική απόδοση, έναντι +22,5% των μεσαίου μεγέθους μετοχών και 13,8% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ανάμεσα στις αναπτυξιακές και της μετοχές αξίας, η απόδοση των πρώτων ήταν 16,5% και των δεύτερων 13,7%. Οι αναπτυξιακές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης εκτινάχθηκαν 29%. Συγκριτικά, ο δείκτης Dow Jones U.S. Total Stock Market (TSM) είχε την μισή ανάπτυξη, της τάξης του 15,2%.

Μεταξύ των 10 μεγάλων κλαδικών δεικτών στην αγορά της Νέας Υόρκης, πρωτοστάτησαν οι επιχειρήσεις πρώτων υλών με άνοδο 27,3% με ώθηση κυρίως από τον κλάδο χημικών που εκτινάχθηκε 31,7%. Ο χειρότερος επιμέρους κλάδος του τομέα αυτού ήταν η ο κλάδος χάρτου/υλοτομίας, που πάντως επίσης ενισχύθηκε με άνοδο 11,3%. Ο πιο αδύναμος κλαδικός κρίκος ήταν η υγεία/περιποίηση που ενισχύθηκε μόνο 5,1% με βαρίδι κυρίως τα φαρμακευτικά προϊόντα, που σημείωσαν άνοδο μίλος 2,7%.

Από τους 114 υπο-κλάδους της αμερικανικής αγοράς, την καλύτερη εμφάνιση είχαν τα πολύτιμα μέταλλα που εκτινάχθηκαν 82% και τα εμπορικά οχήματα/φορτηγά με άνοδο 62,7%. Την χειρότερη είχαν οι υπο-κλάδοι γεωργίας/αλιείας που διολίσθησαν 23,9% ενώ ακολούθησαν τα εναλλακτικά καύσιμα, που υποχώρησαν 17,1%.


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ

Στον υπόλοιπο πλανήτη, οι μετοχικοί επενδυτές ευνόησαν τις αναδυόμενες αγορές (που ενισχύθηκαν 17,9%) έναντι των ανεπτυγμένων πλην ΗΠΑ (που ενισχύθηκαν 10,1%). Συγκριτικά, ο παγκόσμιος δείκτης Dow Jones Global ex-U.S. TSM ενισχύθηκε 11,5%.
Η κατανομή με βάση το μέγεθος στις αναδυόμενες και τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές καθρέφτισε την αμερικανική εμφάνιση, όπου η μικρή κεφαλαιοποίηση «νίκησε» την μεσαία και η μεσαία την μεγάλη.

Στις ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ, οι πρώτες ύλες είχαν και πάλι την καλύτερη παρουσία, με κέρδη 22,6%. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις βρέθηκαν στον αντίποδα, με πτώση 3,9%. Στις αναδυόμενες αγορές, οι καταναλωτικές υπηρεσίες απεκόμισαν τα μεγαλύτερα κέρδη (40,6%), ενώ ακολούθησε η τεχνολογία (+33,5%) και τα καταναλωτικά αγαθά (+30,9%).

Οκτώ ανεπτυγμένες χώρες είχαν καλύτερη συνολική απόδοση από το 15,2% των ΗΠΑ και 21 είχαν χειρότερη. Όπως ήταν αναμενόμενο, την χειρότερη εμφάνιση είχε η Ελλάδα, με «βουτιά» 42,1%.

Μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών, η Σρι Λάνκα έκανε την έκπληξη με θεαματική άνοδο 106,9% ενώ ακολούθησε η Ταϊλάνδη (+63,7%) και η Αργεντινή (+60,9%). Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία κλείνουν την χρονιά με πτώση, όπως και η Ιορδανία.


ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Τα ομόλογα είχαν καλή εμφάνιση στις ΗΠΑ επί δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τα μεσοπρόθεσμα Treasury bonds (7ετή – 10ετή) βελτιώθηκαν κατά 7,4% σε συνολική απόδοση, σύμφωνα με τον δείκτη σταθερού εισοδήματος της Barclays. Τα μακροπρόθεσμα ((10ετή – 20ετή) είχαν σχεδόν ανάλογη απόδοση με 7,1%. Συγκριτικά, ο καθολικός δείκτης Barclays Aggregate Bond είχε απόδοση 5,3%. Ο δείκτης εταιρικών ομολόγων Dow Jones Corporate Bond ενισχύθηκε 6,6% αλλά τα ομόλογα χρεογράφων στεγαστικής πίστης παρέμειναν υπό πίεση, με απόδοσης μολις 4,2%.

Εκτός των ΗΠΑ τα ομόλογα αποδυναμώθηκαν. Ο συνολικός δείκτης Barclays Global Treasury βελτιώθηκε 3,5% ενώ ο εταιρικός Barclays Global Aggregate Corporate Bond είχε απόδοση σχεδόν 4%.

Τα εμπορεύματα ήταν υποτονικά στο μεγαλύτερο τμήμα του έτους, αλλά αναθερμάνθηκαν το Φθινόπωρο. Ο δείκτης εμπορευματων Dow Jones-UBS Commodity είχε ενισχυθεί 11,2% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Από τους εννέα μεγάλους επιμέρους δείκτες, οι 5 κατέγραψαν άνοδο 20% και πλέον. Τα «μαλακά» αγροτικά εμπορεύματα κράτησαν τα σκήπτρα με άνοδο 51,7% όπου το βαμβάκι ενισχύθηκε 94,5%. Τα πολύτιμα μέταλλα κλείνουν την χρονιά με κέρδη 37,7%, με τον άργυρο να κάνει την έκπληξη αποκομίζοντας κέρδη 71,9% έναντι 25,5% του χρυσού.



Το άρθρο παρουσιάζει το πρακτορείο MarketWatch, με την υπογραφή του κ. John Prestbo, διευθυντή σύνταξης και εκτελεστικού διευθυντή του Dow Jones Indexes και την συνεισφορά των κ.κ. Kathy McGoldrick, Lauren Mulryne, Ross Wiedman.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v