Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας συγκράτησης των νομισμάτων στην Ασία

Τα ασιατικά κράτη επιμένουν στην χαλιναγώγηση των νομισμάτων τους, καθώς η Ταϊλάνδη επιβάλει φόρο στις εισροές ξένων κεφαλαίων, το Τόκιο προειδοποιεί για νέα παρέμβαση και η Κίνα απορρίπτει την ανατίμηση του γουάν.

Αγώνας συγκράτησης των νομισμάτων στην Ασία
Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Σεούλ, τα κράτη της Ασίας εμμένουν στην πολιτική συγκράτησης των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών και προβαίνουν σε αντίστοιχα μέτρα χαλιναγώγησης των νομισμάτων τους.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την επιβολή παρακρατούμενου φόρου 15% επί των κεφαλαιουχικών κερδών και των εσόδων από τόκους σε ξένες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια της χώρας να συγκρατήσει την άνοδο του μπαχτ κατά 11% φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, ενώ το Πεκίνο διαμηνύει πως η όποια συναλλαγματική μεταρρύθμιση της χώρας, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και ανατίμηση του γουάν.

Με τα επιτόκια των βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάζει το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία, τα διεθνή κεφάλαια εισρέουν τα ασιατικά νομίσματα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Οι ασιατικές χώρες όμως, κάνουν λόγο για επικίνδυνες συναλλαγματικές κινήσεις και αγωνιούν για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των εξαγωγών τους.

«Η χρηματοοικονομική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε συναλλαγματική κρίση» αναφέρει και η China Securities Journal, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας και συμπληρώνει: «Δεν θα υπάρξει νικητής»

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις έχουν επικεντρωθεί στο Πεκίνο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να διευκρινίσει στις 15 Οκτωβρίου εάν θα καταγγελθεί επισήμως η Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της, κίνηση που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε λήψη μέτρων από το Κογκρέσο.

«Μεταρρύθμιση στην συναλλαγματική μας πολιτική δεν ισοδυναμεί με ανατίμηση του γουάν» απαντά η κρατική Συναλλαγματική Αρχή του Πεκίνου και συμπληρώνει: «Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην βελτίωση του μηχανισμού διαμόρφωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας»

Επισημαίνεται, ότι κατά την διάρκεια της σινο-ευρωπαϊκής συνόδου, ο πρωθυπουργός της Κίνας. Wen Jiabao είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Μην μας πιέζετε για το γουάν» και ανέφερε τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στην Κίνα, όπου οι επιχειρήσεις ήδη δουλεύουν με πολύ μικρό περιθώριο κερδοφορίας.

«Η G7 επιβεβαίωσε ότι οι υπερβολικές κινήσεις των νομισμάτων μπορούν να πλήξουν την σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοοικονομικού συστήματος…με αυτή την βάση, θα λάβουμε αποφασιστικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης, όποτε χρειαστεί, ενώ παρακολουθούμε τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος με μεγάλο ενδιαφέρον» αποσαφήνισε για μία ακόμη φορά και ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο Yoshihiko Noda.

Επισημαίνεται ότι χθες, το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νέο ρεκόρ 15ετίας που κατέγραψε χθες, καθώς διαπραγματεύεται στα 81,95 γεν έναντι του δολαρίου. Αντιστοίχως, το αμερικανικό νόμισμα που χθες ξεπέρασε τα 1,40δολ. σήμερα διορθώνει, στα 1,3780 δολ.

Η κατάσταση κατά συνέπεια κλιμακώνεται λίγες ημέρες πριν την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Σεούλ, στις 22 Οκτωβρίου, όπου θα προετοιμαστεί το έδαφος για την σύνοδο κορυφής της G20 στις 11 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v