Σε αναζήτηση συναλλαγματικής ειρήνης

Κρίσιμη η σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας και οι παράλληλες συναντήσεις G7 και G20, καθώς έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η διεθνής συνεργασία που επετεύχθη το 2008, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν ανάπτυξη μέσω πολέμου νομισμάτων.

Σε αναζήτηση συναλλαγματικής ειρήνης
Η επίτευξη συναλλαγματικής… ειρήνης είναι το ζητούμενο κατά την κρίσιμη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά αυτό το σαββατοκύριακο, με παράλληλες συναντήσεις των G20 και G7.

Το πνεύμα διεθνούς συνεργασίας που επικράτησε πριν από δύο χρόνια κατά τη χρηματοοικονομική κρίση εξανεμίζεται, καθώς η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, με την παράλληλη εκτίναξη των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, οδηγεί πολλές οικονομίες σε αναζήτηση ανάπτυξης μέσω χαμηλότερων ισοτιμιών.

Πρώτος ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έθεσε το θέμα ενός νέου πολέμου νομισμάτων. Λίγο αργότερα, τον κίνδυνο αυτόν αναγνώρισε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, σε συνέντευξή του στους Financial Times προειδοποιώντας μάλιστα για καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

"Εάν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να εξελιχθεί σε σύγκρουση ή σε μέτρα προστατευτισμού, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του 1930", δήλωσε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Robert Zoellick.

Μέχρι πρότινος, στο επίκεντρο της συζήτησης περί συναλλαγματικών εντάσεων βρισκόταν η Κίνα. Τώρα όμως, η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν είναι μόνη. Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου για να χαλιναγωγήσει την άνοδο του γεν. "Αν και πλησιάζει η σύνοδος του G7 και ανεξάρτητα από αυτό, η Ιαπωνία θα λάβει αποφασιστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης, όποτε χρειάζεται", επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο, κ. Yoshihiko Noda.

Η Νότιος Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία και η Ταϊβάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανατίμησης των νομισμάτων τους
. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της σινοευρωπαϊκής συνόδου, ο πρωθυπουργός του Πεκίνου κ. Wen Jiabao δήλωσε χαρακτηριστικά "μη μας πιέζετε για το γουάν", προειδοποιώντας μάλιστα για κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στην Κίνα.

Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (που ορίζει καθημερινά την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο, από την οποία επιτρέπονται μικρά όρια διαπραγμάτευσης) προέβη σε μία κίνηση καλής θέλησης, ορίζοντας την υψηλότερη ισοτιμία για το γουάν από το 2005.

Μεγάλη κριτική αναμένεται να ασκηθεί και στις ΗΠΑ. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης η Ουάσιγκτον κατηγορείται ότι επιτρέπει τη διολίσθηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε χθες σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αυστραλιανού, σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν και 8 μηνών έναντι του ευρώ. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Ιαπωνίας να προβεί σε ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με διοχέτευση ρευστότητας 60 δισ. δολ. στην αγορά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη Fed, θα απαντήσουν σε αυτήν την κίνηση.

Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως οι εντάσεις στην αγορά συναλλάγματος αντικατοπτρίζουν ένα βαθύτερο πρόβλημα: παρότι οι κάνουλες των δημοσίων δαπανών άνοιξαν την περίοδο της κρίσης, οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο επιβράδυνσης και ενίσχυση της ανεργίας. Η εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όμως, δεν επιτρέπει περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να στρέφονται στη νομισματική πολιτική.

- Η διαμάχη για τις έδρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, από την πλευρά τους, οι οποίες επέδειξαν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και είναι πλέον η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, διεκδικούν μεγαλύτερη ισχύ και εκπροσώπηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένα από τα πλέον επίμαχα θέματα συζήτησης κατά τη σύνοδο θα είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παραχωρήσει κάποιες από τις 9 έδρες που κατέχει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.



-Mark Mobius: Παγκόσμια ύφεση θα φέρει ο νομισματικός «πόλεμος»

Εν τω μεταξύ ο κ. Mark Mobius, επικεφαλής του Templeton Emerging Markets Group σε συνέντευξή του στο CNBC προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων καθώς αυξάνεται η απειλή παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, έχει προκαλέσει συζητήσεις για ελέγχους κεφαλαίων, αλλά μια τέτοια κίνηση θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τις αγορές.

«Θα μπορούσαμε να πέσουμε σε πραγματική παγκόσμια ύφεση,» δήλωσε ο «γκουρού», αν επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων, εμπορικοί πόλεμοι και εμπορικοί περιορισμοί.» Προσθσε ότι «την λυση κρατούν στα χέρια η Κίνα και οι ΗΠΑ. Αν βρουν κάποιου είδους συμβιβασμό, τα πνεύματα θα ησυχάσουν.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v