Τρισέ: Διατηρούνται τα μέτρα ρευστότητας στο 2011

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ελεγχόμενες και η πιστωτική στρατηγική της ΕΚΤ είναι κατάλληλη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τρισέ: Διατηρούνται τα μέτρα ρευστότητας στο 2011
Οι αγορές δεν λειτουργούν ακόμα ομαλά, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισε. Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας και είπε ότι τα μέτρα «είναι ακόμα απαραίτητα».

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ελεγχόμενες και η πιστωτική στρατηγική της ΕΚΤ είναι κατάλληλη, στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν καθολικά, κράτησε σταθερά για 17ο μήνα τα επιτόκια, στο αρνητικό χαμηλό του 1%. Οι αναλυτές δεν περιμένουν καμία μεταβολή στην νομισματική πολιτική πριν το δ΄τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, στην καθιερωμένη ομιλία του, δήλωσε επίσης ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα συνεχίζεται με ήπιο ρυθμό στο β΄εξάμηνο, αλλά πάντως η θεμελιώδης τάση της οικονομίας είναι θετική.


Ο "νομισματικός πόλεμος" και η "σιωπή" της ΕΚΤ 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, οι δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήσεις, κατ'αρχήν όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος, ενόψει της υπουργικής συνόδου της Παρασκευής και της ευρύτερης συνόδου το σαββατοκύριακο, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η ΕΚΤ έχει παραμείνει σχετικά «σιωπηλή» στις νομισματικές εξελίξεις, σε αντίθεση με την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ που προειδοποιούν για «νομισματικό πόλεμο» ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.

Απαντώντας, λοιπόν, σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι υποστηρίζει το «ισχυρό δολάριο» και είναι αντίθετος με τυχόν «άτακτες» μεταβολές στους διεθνείς συναλλαγματικούς μηχανισμούς.

«Μοιράζομαι την άποψη των αμερικανική Αρχών ότι το ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε. 

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «θα πω μόνο ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να καθρεφτίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα.»

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ, το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω και πέρασε το επίπεδο του 1,40 δολ. για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.


Η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα

Οσον αφορά το επίσης κρίσιμο ζήτημα της χρονικής στιγμής έναρξης της απόσυρσης της πολιτικής παροχής ρευστοτητας, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ «εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης.» ενώ τόνισε ότι τα μέτρα είναι ακόμη απαραίτητα.  

«Εχουμε νέο ραντεβού με την στρατηγική εξόδου, όχι απαραίτητα στα τέλη του έτους,» τόνισε ο κεντρικός τραπεζιτης.

Η ΕΚΤ εξετάζει την παράταση στην παροχή ρευστότητας και μετά τον Ιανουάριο όμως, παράλληλα, σκοπεύει να μετατρέψει το σταθερό επιτόκιο των δημοπρασιών σε κυμαινόμενο, ώστε να αυξηθεί το κόστος της άντλησης για τις τράπεζες και σταδιακά να υπάρξει αποδέσμευση από τα κονδύλια της Ευρωτράπεζα.
 
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Φρανκφούρτης υπάρχει διάχυτος ο φόβος για την σταθερότητα του ευρωπαικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που μπορεί να εμποδίσει τον δρόμο προς την σταδιακή ανάκαμψη.

Πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ ανέφεραν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι μια σειρά από παράγοντες επιβαρύνουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας :

1. Η κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η πιθανότητα να χρειαστούν και νέα πακέτα στήριξης.

2. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η αναρρίχηση του οποίου στραγγαλίζει τις εξαγωγές.

3. Το πιθανό πάγωμα της Αμερικανικής οικονομίας, για το οποίο δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις εάν είναι προσωρινό ή όχι. Η ΕΚΤ φοβάται ότι ο Λευκός Οικος θα ακολουθήσει πάλι την πολιτική του φθηνού δολαρίου.


Έκκληση για αξιόπιστους προϋπολογισμούς

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε για ακόμα μια φορά έκκληση στις ευρωπαικές κυβέρνήσεις να παρουσιάζουν «αξιόπιστους προϋπολογισμούς» και να προχωρήσουν σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βρεθούν «σε ένα πειστικό δρόμο προς την δημοσιονομική σταθερότητα».

«Ολες οι χώρες πρέπει να δώσουν πλήρη αξιοπιστία στους στόχους που έχουν αποφασιστεί και εγκριθεί ώστε να διασφαλίσουν ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Τρισε.

Ερωτώμενος για την Ελλάδα, ο πρόεδρος τη ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό να υιοθετήσει πλήρως το σχέδιο, το οποίο είναι απαραίτητο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v