ΕΕ και Ασία διαπραγματεύονται για γουάν και ΔΝΤ

Ανατίμηση του γουάν ζητούν με μπαράζ δηλώσεων οι ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την διάρκεια της ευρωασιατικής συνόδου, με αντάλλαγμα των παραχώρηση δύο ευρωπαϊκών εδρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ

ΕΕ και Ασία διαπραγματεύονται για γουάν και ΔΝΤ
Η ισορροπία δυνάμεων στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και ο νέος διεθνής πόλεμος νομισμάτων που κατά την άποψη πολλών ξεκινά από το υποτιμημένο γουάν, είναι τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στην κρίσιμη ευρωασιατική σύνοδο.

Τα κράτη της Ασίας και το Πεκίνο διεκδικούν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ελεύθερη πρόσβαση των φτηνών προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ΕΕ από την άλλη, επισημαίνει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, όχι μόνο από το Πεκίνο, αλλά και από άλλες ασιατικές χώρες που δημιουργεί αντίστοιχα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο διεθνές εμπόριο.

«Είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και οι μηχανισμοί των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών, να αυξηθεί η αντιπροσώπευση και η φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών, να ενθαρρυνθεί η πιο ευρεία συμμετοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao κατά την ευρω-ασιατική σύνοδο και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ερευνήσουμε τρόπους για την ίδρυση ενός πιο αποτελεσματικού διεθνούς συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης»

Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από άλλους ηγέτες ασιατικών χωρών, ενώ σημειώνεται ότι στο παρελθόν και η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο παραχώρησης δύο εκ των εννέα θέσεων που κατέχει στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Στον αντίποδα, η ΕΕ ζητά με μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς την ελεύθερη διαπραγμάτευση του κινεζικού γουάν.

«Το κινεζικό νόμισμα παραμένει υποτιμημένο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Junker. «Οι εξελίξεις αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικότερα ως προς το ευρώ, δεν είναι αυτές που ελπίζαμε» δήλωσε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet. «Θεωρούμε ότι στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η Κίνα θα πρέπει να εφαρμοστεί και μεγαλύτερη ευελιξία και κατά συνέπεια ευρεία ανατίμηση στην συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν» δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy έκανε μάλιστα λόγο για «μία νέα νομισματική τάξη», κατά την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου. «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι νομισματικές ανισορροπίες δημιουργούν κινδύνους για όλες τις οικονομίες», προειδοποίησε ο Sarkozi κατά την ομιλία του στους συμμετέχοντες στη σύνοδο του Asem.

- Εμπορική συμφωνία ΕΕ- Νοτίου Κορέας

Την Τετάρτη αναμένεται να επικυρωθεί και η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Νοτίου Κορέας για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνία που θα εκμηδενίσει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα της Νοτίου Κορέας, παρά τις ανησυχίες για την πορεία πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανικών κλάδων και ειδικότερα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v