Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECOFIN: Απόφαση για πιο συχνά stress tests

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν από τις Βρυξέλλες την εντατικοποίηση των τεστ κοπώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο προεδρεύων του ECOFIN, Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιτιέ Ρέιντερς.

ECOFIN: Απόφαση για πιο συχνά stress tests
Βρυξέλλες

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τεστ κοπώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο προεδρεύων του Ecofin, Βέλγος υπουργός Οικονομίας, κ. Ντιτιέ Ρέιντερς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε εν μέσω της συνεδρίασης του Ecofin (θα συνεχιστεί και αύριο), ο κ. Ρέιντερς δήλωσε ότι το μάθημα που πήρε η Ε.Ε. από τα πρώτα τεστ «δείχνει ότι είναι απαραίτητα και η δημοσιοποίησή τους χρήσιμη».

«Είμαστε πεπεισμένοι τώρα ότι τα τεστ κοπώσεως πρέπει να είναι τακτικά ώστε να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ όσο και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, που συμπλήρωσε ότι τα τεστ φανερώνουν τις ευάλωτες εστίες του τραπεζικού συστήματος και η συχνότητα των τεστ θα αποφασιστεί στα επόμενα συμβούλια.

Σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση, ο κ. Ρέιντερς αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει κοινή θέληση για δημοσιονομική προσαρμογή».

Όπως και στο Eurogroup προηγουμένως, οι προτάσεις της Κομισιόν και της Ομάδας Δράσης δεν συζητήθηκαν στους 27 και παραπέμπονται για τον Οκτώβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το Ecofin επικεντρώθηκε στο θέμα της θεσμοθέτησης μέτρων για τα CDSs, hedge and private equity funds, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ομοφωνία, καθώς η κάθε χώρα αρκέστηκε να παραθέσει τις προτάσεις της.

Η βελγική προεδρία, μάλιστα, κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν ποινές στους οίκους αξιολόγησης, όταν διαπιστώνεται ότι κρίνουν αυστηρά μια χώρα για αδικαιολόγητους λόγους.

Στις Βρυξέλλες ο Στρος-Καν

Η παρουσία του Γ.Γ. του ΔΝΤ στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναζωπύρωσε τις φήμες για επικείμενη ένταξη στον μηχανισμό στήριξης της Ιρλανδίας και δανειακή βοήθεια από την τρόικα.

Τις φήμες διέψευσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο να σταλεί βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στο Δουβλίνο».

Επισήμως αναφέρθηκε ότι η παρουσία του κ. Στρος-Καν είχε να κάνει με τον διορισμό νέων μελών της Ε.Ε. στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Οι 27 συζήτησαν τις εξελίξεις τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Πορτογαλία και επανέλαβαν τη στήριξή τους στα διορθωτικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις τις τελευταίες μέρες, ενώ ενέκριναν και το ανακοινωθέν του Eurogroup όπου ζητείται εντατικοποίηση των προσπαθειών των δύο χωρών.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι έγινε γενική συζήτηση και για το θέμα του δημοσίου χρέους και το πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της Κομισιόν. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία άσκησε βέτο για την πρόταση δραστικής μείωσης του δημοσίου χρέους ανά έτος, υποστηρίζοντας ότι οι προβληματικές χώρες θα υποστούν μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v