Διαφωνίες ανέβαλαν τα μέτρα για "μαύρα πρόβατα"

Διαφωνίες ανάμεσα στους 16 για τις ποινές του Συμφώνου. Υποστήριξη του Eurogroup σε Πορτογαλία και Ιρλανδία. Έτοιμο να βοηθήσει το Ταμείο Στήριξης. Πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Διαφωνίες ανέβαλαν τα μέτρα για μαύρα πρόβατα
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα συζητήσουν τελικά σήμερα τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, "καθώς είναι καλύτερα οι χώρες-μέλη να έχουν χρόνο να τις επεξεργαστούν".

"Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος περίμενε την απόφαση. Τον περασμένο Μάιο όλοι δεσμευθήκαμε για τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών. Η ποίηση όμως τελείωσε. Τώρα ήρθε η ώρα της νομικής εφαρμογής των μέτρων. Δεν έχουμε εξετάσει τις λεπτομέρειες, όμως οι προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση". Αυτά δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου του Εurogroup έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, με τη δικαιολογία του πιεσμένου χρόνου, καθώς αμέσως μετά ξεκινούσε η συνεδρίαση του Εcofin.

Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη τουλάχιστον εικόνα για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς το Εurogroup δεν δημοσιεύει πρακτικά ή συμπεράσματα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν και της ομάδας δράσης (task force) βρίσκουν τους 16 καταρχήν σύμφωνους, όμως στις λεπτομέρειες υπάρχει διαφωνία.

Όπως, για παράδειγμα, στην πρόταση της Γερμανίας για ελεγχόμενη πτώχευση, στο point system αξιολόγησης, στο πάγωμα κονδυλίων και στην αφαίρεση ψήφου για τους παραβάτες, για τα οποία διαφωνούν οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η Ισπανία και η Γαλλία φαίνεται πως ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου αξιολόγησης point system, υπό ποιους όρους θα γίνει και πώς θα υπολογίζεται η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας αφού στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ανάλογος δείκτης.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Ιταλία έθεσε βέτο στην προσαρμογή του χρέους ανά έτος, την οποία θεωρεί βίαιη πρόταση για τις χώρες που έχουν υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Έτοιμο το Ταμείο Στήριξης της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ότι ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης "λειτουργεί πλήρως από τις 4 Αυγούστου" και ότι αυτό είναι έτοιμο να αρχίσει τη συλλογή των κονδυλίων (550 δισεκατομμύρια αναλογούν στην Ε.Ε.) "από αυτήν τη στιγμή, εάν χρειαστεί". Πρόσθεσε όμως ότι το κεντρικό σενάριο παραμένει πως η στήριξη από το Ταμείο δεν θα χρειαστεί, καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν λάβει ικανοποιητικά επιπρόσθετα μέτρα.

Είπε επίσης ότι "το 96% των εγγυήσεων είναι ήδη στη θέση του και απομένει η συμμετοχή της Σλοβενίας και του Βελγίου, που καθυστερούν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης".

Ο κ. Γιούνκερ διάβασε μια κοινή στάση των "16", της Κομισιόν και της ΕΚΤ, στην οποία συμφωνούν ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και Ιρλανδία, που έχουν εξαγγείλει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, "κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Η ευρωζώνη κάλεσε την Ιρλανδία να πάρει πιο σκληρά μέτρα για το 2011 ώστε να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% μέχρι το 2014, που είναι και η δέσμευσή της. Για την Πορτογαλία η ανακοίνωση αναφέρει ότι με τα νέα μέτρα η χώρα θα κινηθεί εντός στόχων, κάλεσε όμως για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε ότι η ζήτηση για ρευστότητα από την ΕΚΤ έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, την αυστηροποίηση του συμφώνου και τη χρηματοπιστωτική επίβλεψη θα διεξαχθεί στις 18 - 19 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Τον Μάιο η ίδια η Ε.Ε. έβαλε ως τελική ημερομηνία των αποφάσεων τη σύνοδο κορυφής στις 28 Οκτωβρίου. Όμως, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν άφησε χθες εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως οι διαβουλεύσεις τραβήξουν και παραπάνω, λέγοντας ότι ελπίζει "οι προτάσεις να επικυρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2011". Σε περίπτωση όπου οι διαφωνίες συνεχιστούν και μετά τον Οκτώβριο, αυτό θα είναι ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Αυτήν την ώρα οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. έχουν γεύμα εργασίας με τον Γ.Γ. του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v