Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 34 δισ.το συνολικό κόστος διάσωσης της Anglo

Στα 34 δισ.ευρώ θα ανέλθει το συνολικό κόστος διάσωσης της Anglo Irish Bank, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Δουβλίνου. Επαναπρογραμματισμός του προϋπολογισμού για το 2011 και εκτίναξη του χρέους στο 99% του ΑΕΠ.

Στα 34 δισ.το συνολικό κόστος διάσωσης της Anglo
 Επιπλέον 14,4 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστεί να διοχετεύσει η Ιρλανδία για τη διάσωση της Anglo Irish Bank και της Allied Irish Banks, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως θα χρειαστούν αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2011 και ακύρωσε τις προγραμματισμένες δημοπρασίες ομολόγων για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η Anglo Irish Bank, η οποία κρατικοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 6,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου έχει διοχετεύσει 22,9 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ στην περίπτωση όπου καταγραφούν επιπρόσθετες ζημίες.

Κατά συνέπεια, το συνολικό κόστος διάσωσης της Anglo, βάσει του βασικού σεναρίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αποτιμάται στα 34 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από το όριο των 35 δισ. ευρώ που έθεσε η Standard & Poor’s για να μην προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας.

Επιπλέον, η Allied Irish ενδέχεται να χρειαστεί νέα κεφαλαιακή "αιμοδοσία" της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Στις 10 Σεπτεμβρίου η Allied Irish είχε δηλώσει ότι θα συγκέντρωνε 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση της πολωνικής θυγατρικής της, Bank Zachodni, στην Banco Santander.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, κ. Brian Lenihan, οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε εκτίναξη του χρέους της χώρας στο 99% του ΑΕΠ φέτος και επιβάλλουν αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2011. Τόνισε επίσης ότι θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% μέχρι το 2014.

Όπως διευκρίνισε, θα παρουσιάσει στα τέλη Νοεμβρίου το νέο τετραετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, αν και παραδέχθηκε ότι το κόστος διάσωσης του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου θα βαρύνει τη χώρα για την επόμενη δεκαετία. "Το επιλπέον κόστος για τον προϋπολογισμό και ειδικότερα το υψηλότερο χρέος που συνεπάγεται επιβεβαιώνει την ανάγκη για επαναπρογραμματισμό του προϋπολογισμού", δήλωσε.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι πιθανότατα θα υπάρξει κρατικοποίηση της Allied Irish Banks και ενίσχυση της στήριξης προς την Irish Nationwide Building Society στα 5,4 δισ. ευρώ από 2,7 δισ. ευρώ.

Όλες αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν το χρέος της χώρας στο 99% του ΑΕΠ φέτος, όπως αποκάλυψε ο κ. Lenihan, δηλώνοντας παράλληλα ότι ακυρώνονται οι δημοπρασίες ομολόγων για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και πως η Ιρλανδία θα προσφύγει και πάλι στις αγορές στις αρχές του 2011.

"Νόμίζω ότι είναι μία πολύ γενναία κίνηση, γιατί πρακτικά μας δίνουν εξαρχής όλες τις αρνητικές ειδήσεις", εκτιμήσε και ο Padrhaic Garvey της ING. 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v