Ο καλύτερος Σεπτέμβριος από το 1939 στη Wall

Σε πλήρη αντίθεση με το ιστορικό του, που τον θέλει μακράν τον χειρότερο μήνα χρηματιστηριακών αποδόσεων, ο φετινός Σεπτέμβριος έχει δώσει φέτος τα καλύτερα κέρδη 70 χρόνων στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Ο καλύτερος Σεπτέμβριος από το 1939 στη Wall
Τι μήνας κι αυτός! Με μία μόνο συνεδρίαση να απομένει για να κλείσει ο Σεπτέμβριος, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο σχεδόν 8,5% στον μήνα και ο S&P πάνω από 9%, στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του MarketWatch, κ. Mark Hulbert.

Αν οι δείκτες κρατήσουν τα κέρδη και στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση, ο φετινός Σεπτέμβριος θα καταγραφεί στην Ιστορία ως ο καλύτερος Σεπτέμβριος σε 70 και πλέον χρόνια. Ανάλογα κέρδη είχε αποκομίσει η Wall τον Σεπτέμβριο του 1939, όταν ο Dow Jones Industrial Average είχε σημειώσει απόδοση 13,5%.

Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος έχει τη φήμη ότι είναι μακράν ο χειρότερος μήνας για το χρηματιστήριο, έχουμε μια σειρά επενδυτικά μαθήματα να μελετήσουμε όσον αφορά στη φετινή, ανέλπιστα δυναμική, παρουσία του.

Πρώτο μάθημα: Ο μέσος όρος δεν αποτελεί εγγύηση. Είναι ευλογοφανές ότι αυτό συμβαίνει, αλλά παρ’ όλα αυτά αξίζει να το δούμε πιο εξονυχιστικά, γιατί είναι πολύ εύκολο, όταν επικεντρωνόμαστε στους μέσους όρους, να χάνουμε το δάσος της μεγάλης ποικιλίας των μεμονωμένων περιστάσεων.

Για παράδειγμα, αν και ο Σεπτέμβριος πράγματι είναι κατά μέσο όρο χείριστος μήνας για τα χρηματιστήρια, ο ίδιος μήνας έχει καταφέρει να εμφανίσει κέρδη στο 42% των ετών από το 1896 όπου δημιουργήθηκε ο δείκτης Dow (σε αντιπαράθεση με το ποσοστό ανόδου 59% για όλους τους άλλους μήνες).

Αν και κατά μέσο όρο ο Σεπτέμβριος είναι, με άλλα λόγια, χαμένος μήνας, η αγορά έχει καταφέρει να αποκομίσει κέρδη στους 4 από τους 10 μήνες.

Το συμπέρασμα είναι ότι, για να έχετε πιθανότητες επιτυχίας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο 100%, θα πρέπει να στοιχηματίσετε αρκετές φορές σε ένα μοτίβο.

Είναι όπως το blackjack: Αν είστε καλός παίκτης, οι πιθανότητες να κερδίσετε την μπάνκα κλίνουν προς το μέρος σας. Όσο καλός και να είστε, όμως, και πάλι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κερδίσετε σε έναν συγκεκριμένο γύρο. Το μόνο που μπορεί να αυξήσει σοβαρά τις πιθανότητές σας για νίκη είναι να παίξετε πολλούς γύρους.

Πόσες φορές; Αν θυμάμαι καλά από τη στατιστική, 30 γύρους - ή 30... Σεπτέμβριους.

Ένα άλλο σημαντικό μάθημα είναι το πώς το ιστορικό μπορεί να σαμποτάρει ένα χρηματιστηριακό μοτίβο. Αν είναι πολλοί οι επενδυτές που γνωρίζουν ένα μοτίβο και προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν, τελικά κάνουν το μοτίβο να εξαλειφθεί.

Κι αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εμφάνισε ζημία ο Αύγουστος, μολονότι ιστορικά είναι ένας από τους καλύτερους μήνες. Είναι πάρα πολύ πιθανό πολλοί traders να πούλησαν μετοχές τον Αύγουστο, για να παρακάμψουν τον Σεπτέμβριο, μεταφέροντας έτσι τις ζημίες του Σεπτεμβρίου στον Αύγουστο.

Το νόημα είναι: Η αξιοποίηση του χρηματιστηριακού παρελθόντος για το μέλλον είναι στην καλύτερη περίπτωση ριψοκίνδυνη. Ακόμη κι αν δεν έχουν ανακαλύψει πολλοί επενδυτές ένα μοτίβο, τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μοτίβο θα επαναληφθεί. Και αν δεν επαναληφθεί, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να ξέρουμε ότι το μοτίβο σταμάτησε μόνιμα να λειτουργεί.

Εν τω μεταξύ, ας απολαύσουμε οι απανταχού επενδυτές τις ανέλπιστα καλές εξελίξεις που επιφύλαξε ο φετινός Σεπτέμβριος στη Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v