Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βρήκε "παράθυρο" για ελεγχόμενο default

Η Γερμανία βρήκε νομική φόρμουλα βάσει της οποίας η πρόταση για ελεγχόμενο default χώρας της ευρωζώνης δεν χρειάζεται να μπει στη Συνθήκη της Λισαβόνας, άρα να επικυρωθεί από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.

Γερμανία: Βρήκε παράθυρο για ελεγχόμενο default
Η Γερμανία βρήκε νομική φόρμουλα βάσει της οποίας η πρόταση για ελεγχόμενo default μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης δεν χρειάζεται να μπει στη Συνθήκη της Λισαβόνας, άρα να επικυρωθεί από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε., δήλωσε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η διαρροή έγινε σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων, λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο η πρόταση θα μπορεί να περάσει με πολιτική συμφωνία από το Eurogroup. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τελική απόφαση θα παρθεί στο συμβούλιο κορυφής του Οκτωβρίου και όχι σήμερα.

"Είναι ένα από τα θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ακόμα σε επίπεδο task force υπό τον κύριο Ρομπέι. Θα συμπεριλαμβάνεται όμως στη δέσμη μέτρων που θα καταθέσει η ομάδα στο τέλος Οκτωβρίου, η εφαρμογή των οποίων δεν προϋποθέτει αλλαγή της συνθήκης", αναφέρει η πηγή.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει επιβεβαιώσει ότι όλα τα μέλη της Ε.Ε. "γνωρίζουν ότι η γερμανική πρόταση για ελεγχόμενη πτώχευση είναι μέρος των μέτρων προς συζήτηση".

"Υπάρχουν θεωρητικά δύο πιθανότητες: η ομάδα Ρομπέι είτε να συζητήσει την πρότασή μας τον Οκτώβριο είτε να την αναβάλει για μεταγενέστερη συζήτηση λόγω της πολυπλοκότητάς της", επισήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει για να τεθεί η πρόταση στο συμβούλιο του Οκτωβρίου.


Ενημέρωση αρχηγών από Παπανδρέου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης το δεύτερο εξάμηνο.

Η ενημέρωση γίνεται υπό τη σκιά νέων οδηγιών του ΔΝΤ αλλά και της παραδοχής του υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα "Wall Street Journal" ότι το μνημόνιο "δεν είναι διατηρήσιμη λύση μακροπρόθεσμα". Οι αρχηγοί κρατών αναμένεται να επαναλάβουν τη θέση τους για πιστή εφαρμογή του μνημονίου και για επίσπευση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι θα παρουσιάσει έκθεση για τη μέχρι τώρα πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Η πρόοδος μικρή, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε αντίθετη πορεία από τη Βρετανία, στο ζήτημα τόσο της αυστηροποίησης των ποινών του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων στην ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ένωση.

Η Βρετανία ηγείται ενός μικρού μπλοκ χωρών, που θεωρούν ότι κυρώσεις όπως πάγωμα κονδυλίων και αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια είναι αυστηρές. Η καγκελάριος κ. Μέρκελ προωθεί τώρα την επιλογή οι ποινές αυτές να αφορούν μόνο στους παραβάτες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι "δύσκολα θα υπάρξει σήμερα συναίνεση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v