Αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας ζητά ο Trichet

Ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας με ημιαυτόματες κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν αναστολή δικαιώματος ψήφου ζητά ο κ. Trichet, σε συνέντευξή του στους FT, προτείνοντας και τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των μελών της Ε.Ε.

Αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας ζητά ο Trichet
"Δεν νομίζω ότι η ευρωζώνη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή", δηλώνει ο κ. Jean-Claude Trichet, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξή του στους "Financial Times", εκπλήσσοντας άπαντες, δεδομένου ότι παραδέχεται πως οι φορολογούμενοι στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. "τοποθέτησαν το 27% του ΑΕΠ τους για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να αποφευχθεί μία μεγάλη ύφεση".

Παρ' όλα αυτά, επιμένει στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας "που οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης ήθελαν να ξηλώσουν το 2004 και το 2005", προτείνοντας ακόμη και "προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου" στις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου, αλλά και μέτρηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

"Παλέψαμε σθεναρά τη θέση των επικεφαλής των κυβερνήσεων των τριών μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, όταν ήθελαν να αποδυναμώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το 2004 και το 2005. Ήταν μία πολύ πολύ έντονη μάχη. Ήθελαν να ξηλώσουν το Σύμφωνο", δήλωσε ο κ. Trichet.

"Η θέση μας σήμερα είναι πολύ απλή. Ζητούμε μία 'αλλαγή κλίμακας' (quantum leap) στην ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας", αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ και συμπληρώνει: "Ζητήσαμε ημιαυτόματες διαδικασίες και κυρώσεις. Ζητήσαμε ενίσχυση του ανεξάρτητου τρόπου εκτίμησης της δημοσιονομικής κατάστασης καθώς και αλλαγή κλίμακας όσον αφορά στην παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας και των ανισορροπιών των μελών της ευρωζώνης. Και τελικά, ζητήσαμε αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της ποιότητας των στατιτιστικών".

"Δεν ζητώ αποπομπή των χωρών-μελών, αλλά η προσωρινή άρση του δικαιώματος ψήφου είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί", ανέφερε συγκεκριμένα.

Ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Trichet δηλώνει πως δεν προβλέπει "υλοποίηση του κινδύνου του αποπληθωρισμού ούτε πληθωρισμού προς το παρόν". "Οδεύσαμε στην καρδιά της κρίσης χωρίς τον κίνδυνο αποπληθωρισμού", υπενθύμισε ο κ. Trichet.

Ως προς την προσεχή συνάντηση των τραπεζιτών για τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, ο κ. Trichet δήλωσε: "Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της επερχόμενης συνάντησης γι' αυτό το θέμα. Θα πω μόνο ότι χρειαζόμαστε τους ίδιους κανόνες σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε.

"Ένα είναι βέβαιο… Δεν μπορούμε να ξαναβρεθούμε σε μία κατάσταση όπου ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα κινδυνεύει με κατάρρευση, ούτε σε μία κατάσταση όπου θα χρειαστεί οι φορολογούμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να τοποθετήσουν περίπου το 27% του ΑΕΠ τους για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να αποφευχθεί μία μεγάλη ύφεση. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό δεύτερη φορά. Δεν θα το δεχτούν και οι πολίτες στις δημοκρατίες μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v