WSJ: Δημοσίευμα-καταπέλτης για τα stress tests

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Wall Street Journal που χαρακτηρίζει αναξιόπιστα τα ευρωπαϊκά stress tests και παραθέτει στοιχεία για την υποεκτίμηση της έκθεσης κάποιων τραπεζών σε κρατικούς τίτλους.

WSJ: Δημοσίευμα-καταπέλτης για τα stress tests
Κεραυνός εν αιθρία είναι το σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", το οποίο παραθέτει στοιχεία βάσει των οποίων τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αναξιόπιστα καθώς αρκετές από αυτές δεν αποκάλυψαν την πραγματική έκθεσή τους σε κρατικούς τίτλους χρεών που έχουν υψηλά ελλείμματα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα παρουσιάζει ανάλυση βάσει της οποίας τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψη, στον βαθμό που θα έπρεπε τουλάχιστον, τον κίνδυνο που προκύπτει από την κατοχή κρατικών ομολόγων υψηλού ρίσκου.
Κατά τη "WSJ", ορισμένες τράπεζες δεν κοινοποίησαν την πραγματική εικόνα των χρεών τους, κάποιες δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένα ομόλογα και άλλες μείωσαν το ύψος των ομολόγων υπολογίζοντας τις θέσεις short που διατηρούσαν.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία που εξέδωσαν τρεις βρετανικές τράπεζες τον Αύγουστο στους επενδυτές για την έκθεση των χρεών τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Όπως αποκαλύπτει η "WSJ", τα στοιχεία αυτά διαφέρουν πολύ από εκείνα που κοινοποιήθηκαν κατά τα stress tests που αφορούσαν στο χρονικό διάστημα από τις 31 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Barclays PLC., για παράδειγμα, η οποία είχε τις καλύτερες επιδόσεις στα tests από κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, είχε αναφέρει στα stress tests ότι διέθετε έως τις 31 Μαρτίου ομόλογα ιταλικού δημοσίου ύψους 787 εκατομμυρίων στερλινών. Πιο πρόσφατα δεδομένα από την ίδια τράπεζα, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι τα ομόλογα ιταλικού δημοσίου είχαν φτάσει στις 8,6 δισ. στερλίνες. Η έκθεση της τράπεζας στο ισπανικό χρέος, παράλληλα, είχε εκτοξευθεί κατά 50% από τις 31 Μαρτίου (χρονικό όριο στα ευρωπαϊκά stress tests), έως τις 30 Ιουνίου".

Εκπρόσωπος της Barclays PLC. απέδωσε τις διαφοροποιήσεις των στοιχείων της 30ής Ιουνίου σε διαφορετική μεθοδολογία που εφαρμόστηκε από αυτήν των τεστ αντοχής.

H "WSJ" υποστηρίζει, επίσης, πως δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των τραπεζών που εξαίρεσαν μέρος των ομολόγων που κατέχουν, πόσο μάλλον ο συνολικός αντίκτυπος της συγκεκριμένης τακτικής στα αποτελέσματα των stress tests.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v