Κομισιόν: Χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες

Χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες της ευρωζώνης. Χέρι στους εθνικούς προυπολογισμούς - πάγωμα κονδυλίων, οι προτάσεις της Κομισιόν. Οι ποινές δεν αφορούν την Ελλάδα, καθώς η ζημιά έχει γίνει, λέει ο επίτροπος.

Κομισιόν: Χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες
Χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες της ευρωζώνης. Χέρι στους εθνικούς προυπολογισμούς από το 2011 και πάγωμα κονδυλίων, οι προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση. Κανονικά τα επιδόματα σε αγρότες και ψαράδες, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οι ποινές δεν αφορούν την Ελλάδα καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει, λέει ο επίτροπος

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης που θα παραβαίνουν ή θα βρίσκονται στα πρόθυρα παράβασης των κανόνων του ελλείμματος και του χρέους θα καλούνται να καταβάλουν χρηματικό πρόστιμό (interest rate deposit) στην ΕΕ, μέχρι να διορθώσουν την παράβαση τους, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος για νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Το μέτρο αφορά τους 16 της ζώνης του ευρώ και όχι τους 27, καθώς κοινοτικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε σήμερα υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στους Επιτρόπους, για τις λεπτομέρειες της οικονομικής διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να παρουσιάσει σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για την νέα μορφή που θα πάρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στις διαφωνίες.

Βάση του ανακοινωθέντος, η Κομισιόν προτείνει:

1. την χρησιμοποίηση των ποινών που αναγράφονται στο άρθρο 126 (11) και στα αρχικά στάδια μιας παράβασης ώστε να λειτουργούν και ως προειδοποίηση. Αρχής γενομένης από την επιβολή χρηματικού προστίμου που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

2. Την χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων ως μοχλό πίεσης από πλευράς της Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση του Συμφώνου. Στο τελικό του στάδιο, το μέτρο συμπεριλαμβάνει πάγωμα διαρθρωτικών δαπανών και των επιδοτήσεων σε αγρότες και ψαράδες.

Σε αυτό το σημείο ο Ολι Ρεν διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου, ότι πρώτα θα στέλνονται συστάσεις στην χώρα με υψηλό έλλειμμα ή χρέος και θα δίνεται μια περίοδος προσαρμογής. Σε περίπτωση που περάσει ο χρόνος προσαρμογής και δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε η Κομισιόν θα προχωρά στο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που δικαιούται η χώρα.

«Αυτό αφορά το πάγωμα των κονδυλίων από την ΕΕ προς την κυβέρνηση της χώρας και όχι την καταβολή των επιδομάτων από την κυβέρνηση προς τους δικαιούχους. Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να καταβάλλει τα επιδόματα π.χ προς τους αγρότες κανονικά».

3. Την αναβάθμιση του δημοσίου χρέους ως κριτήριο για ένταξη στην επιτήρηση. Θα δημιουργηθεί ένα επίπεδο (benchmark) βάσει του οποίου θα κινούνται οι χώρες ώστε να μειώσουν σταδιακά το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Εάν ο ρυθμός μείωσης πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο τότε η χώρα θα μπαίνει στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

4 Την εξέταση από την Κομισόν κάθε Απρίλιο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Κάθε Ιούνιο-Ιούλιο θα προχωρεί σε συστάσεις ανά χώρα εάν διαπιστώσει πιθανό εκτροχιασμό των δημοσιονομικών.

« Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ο έλεγχος δεν είναι παράβαση στην εθνική κυριαρχία κάθε χώρας αλλά διασφάλιση ότι διασφαλίζονται οι κανόνες του μακροοικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης,» πρόσθεσε ο Ο.Ρεν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν οι έλεγχοι, καθώς το Βρετανικό βέτο παραμένει.

5 Την δημιουργία ενός Ευρωπαικού εξαμήνου που θα ξεκινήσει από το 2011 και κατά το οποίο θα συντονίζονται οι εθνικές οικονομικές πολιτικές ώστε να αποφεύγονται οι αποκλίσεις που διαφάνηκαν λόγω της κρίσης.

Ο επίτροπος ερωτήθηκε εάν οι ποινές αφορούν και την Ελλάδα. Απάντησε ότι «δεν θα έκαναν καμία διαφορά καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει» και ότι οι ποινές και οι συστάσεις αφορούν χώρες όπως την Φιλανδία που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της παράβασης.

Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι δεν προέβλεψε εγκαίρως τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ευρωπαική οικονομία το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος των περισσοτέρων χωρών στην ΕΕ. Σημειώνει επίσης ότι στους οικονομικά καλούς καιρούς οι κυβερνήσεις δεν έπαιρναν μέτρα για την μείωση του χρέους και αυτός είναι ο λόγος που το ύψος του από μόνο του θα είναι κριτήριο για ένταξη μιας χώρας στην επιτήρηση, άσχετα εάν το έλλειμμα είναι κάτω από το όριο του 3%

Η δέσμη προτάσεων της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου, όπου αναμένεται νέος γύρος αντιπαραθέσεων. Ο επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου οι προτάσεις-μέτρα θα οριστικοποιηθούν, ώστε να υπερψηφιστούν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v