Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Πτωτικά οι αγορές στο 12μηνο

Απαισιόδοξη για την πορεία των αγορών δηλώνει η Saxo Bank. Προκρίνει καθαρά αμυντικές επιλογές με σύσταση overweight μόνο για τον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών Πρώτης Ανάγκης και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Saxo Bank: Πτωτικά οι αγορές στο 12μηνο

Απαισιόδοξη για την πορεία των αγορών δηλώνει η Saxo Bank. Προκρίνει καθαρά αμυντικές επιλογές με σύσταση overweight μόνο για τον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών Πρώτης Ανάγκης και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η ερευνητική ομάδα της Saxo Bank, υπό τον David Karsbol, Chief Economist, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αγορών των μετοχών σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην ανάλυσή της, η Saxo Bank επισημαίνει ότι πολύ βραχυπρόθεσμα, η εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών χρεών αποτελεί πηγή ανησυχίας. Όλα τα συνηθισμένα σήματα κινδύνου βρίσκονται στο κόκκινο – το ελβετικό φράγκο (CHF) ενισχύεται, ο χρυσός φτάνει σε νέα ύψη και τα spreads μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) διευρύνονται. Σε περίπτωση που συνεχισθεί η τάση αυτή, οι μετοχές θα ξεπουληθούν και η διαδικασία θα ξυπνήσει μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η τάση θα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας. Συνεπώς, όσον αφορά στις τοποθετήσεις σε μετοχές, οι καιροί απαιτούν προσοχή.

Αναλυτικά σε οι εκτιμήσεις της Saxo Bank διαμορφώνονται ως εξής:

- Βραχυπρόθεσμη Επισκόπηση: ΠΤΩΤΙΚΗ (Bearish). Στους επόμενους 1 με 3 μήνες αναμένεται οι μετοχές να κινηθούν πτωτικά. Ασφαλώς αναμένονται ισχυρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Αυτό πιθανότατα να δώσει ώθηση στις μετοχές, οι οποίες όμως θα επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη ανησυχία στις αγορές κρατικού χρέους σχετικά με την ικανότητα των χωρών PIIGS να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι θα τροφοδοτήσουν ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη – όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα. Η ανάπτυξη των κερδών δεν μπορεί δομικά να είναι σημαντικά υψηλότερη από την ανάπτυξη του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ βάσει των προσδοκιών της Saxo Bank για την πορεία του ΑΕΠ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι προσδοκίες κερδών θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

- Μακροπρόθεσμη Επισκόπηση: ΠΤΩΤΙΚΗ (Bearish). Αναμένεται ότι οι μετοχές θα υπαναχωρήσουν από τα σημερινά επίπεδα στους επόμενους 3 με 12 μήνες, καθώς παραμένει η αρχική άποψη ότι δεν έχουμε μπει σε πολυετή ανοδικό κύκλο (bull market) για τις μετοχές ανεπτυγμένων αγορών. Θα εξακολουθήσουν να τις ανακόπτουν διαρθρωτικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 περίπου μηνών, αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα αντισταθμίζονταν με το παραπάνω από την εφαρμογή ακραίων πολιτικών, οι οποίες έκαναν το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι από τα χαμηλά επίπεδα να μοιάζει με την έναρξη ενός φυσιολογικού κύκλου. Οι κινητήριες δυνάμεις πιθανότατα να ποικίλουν ανάλογα με τις μεταβολές των ζητημάτων που κυριαρχούν κάθε φορά στις αγορές. Στα ζητήματα αυτά συγκαταλέγεται η απογοήτευση σχετικά με την κινεζική ανάπτυξη, ένα δεύτερο κύμα χρεοκοπιών από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ που θα χτυπήσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η συνεχής εστίαση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών – ειδικά στην Ευρώπη – η συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των προβληματικών ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας καθώς και η ανικανότητα του πακέτου βοήθειας της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στις κινητήριες δυνάμεις στην αγορά μετοχών, η Saxo Bank σημειώνει τα εξής:

- Η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη, όμως με πολύ διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έχουν τελευταία αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω της κρίσης των κρατικών χρεών. Συγκεκριμένα, ο σημερινός ρυθμός της ανάκαμψης, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλονταν στα χαμηλά επιτόκια και τα μαζικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης από τις κυβερνήσεις, δεν θα συνεχιστεί και πιθανότατα ορισμένες χώρες να οδηγηθούν σε δεύτερο κύκλο ύφεσης.

- Ως επακόλουθο της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους είναι ότι οι επενδυτές βραχυπρόθεσμα φοβούνται την έλλειψη ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ πιο μακροπρόθεσμα ανησυχούν για έναν δεύτερο παγκόσμιο κύκλο ύφεσης λόγω της απομόχλευσης των κυβερνητικών ισολογισμών.

- Η πιθανότητα έλλειψης ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα υφίσταται, αλλά είναι μικρή. Η ΕΚΤ πιθανότατα να παράσχει όση ρευστότητα μπορεί να αντέξει η αγορά, δεδομένου ότι η τελευταία πιστωτική κρίση είναι ακόμα νωπή. Στην περίπτωση που αυξηθούν σημαντικά τα μέτρα ρευστότητας, ως αποτέλεσμα περαιτέρω κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους, οι μετοχές θα πληγούν σημαντικά. Σαφέστατα, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της Saxo Bank βραχυπρόθεσμα.

- Μακροπρόθεσμα υπάρχει ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης – ειδικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λόγω της απομόχλευσης τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις κυβερνήσεις πλέον. Το βασικό σενάριο της Saxo Bank για την οικονομική ανάπτυξη αφορά σε έναν δεύτερο αλλά ήπιο κύκλο ύφεσης που ξεκινά στις αρχές του 2011 και αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στις προσδοκίες κερδών. Η Saxo Bank εκτιμά ότι αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση κερδών για το δείκτη S&P500 κατά 14% το 2010, σε μείωση κερδών κατά 1% το 2011 και σε 10% αύξηση το 2012. Παράλληλα, η τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς για την αύξηση κερδών διαμορφώνεται ως εξής: 32% για το 2010, 19% για το 2011 και 12% για το 2012. Ο δείκτης P/E των επόμενων 12 μηνών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Saxo Bank, θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 12,5x έως το τέλος του 2011, το οποίο προσεγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει κατά την προηγούμενη bear market (10x). Με άλλα λόγια, μια διπλή ύφεση στην ευρύτερη οικονομία θα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα για τις μετοχές πριν ενσωματωθεί πλήρως.

Οι εκτιμήσεις ανά κλάδο διαμορφώνονται ως εξής:

- Ενέργεια: «Ουδέτερη» (Neutral)
- Πρώτες: «Μείωση θέσεων» (Underweight)
- Βιομηχανικά: «Ουδέτερη» (Neutral)
- Τεχνολογία: «Μείωση θέσεων» (Underweight)
- Καταναλωτικά Αγαθά πρώτης ανάγκης: «Αύξηση θέσεων» (Overweight)
- Υγεία: «Ουδέτερη» (Neutral)
- Τηλεπικοινωνίες: «Αύξηση θέσεων» (Overweight)
- Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας: «Αύξηση θέσεων» (Overweight)
- Καταναλωτικά Αγαθά Πολυτελείας: «Μείωση θέσεων» (Underweight)
- Χρηματοοικονομικά: «Μείωση θέσεων» (Underweight)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v