Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε:Εντός Ιουλίου τα αποτελέσματα των stress test

Τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεων όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανά τράπεζα, συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να σταματήσουν η σεναριολογία και η κερδοσκοπία.

Ε.Ε:Εντός Ιουλίου τα αποτελέσματα των stress test
Τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεων όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανά τράπεζα, συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να σταματήσουν η σεναριολογία και η κερδοσκοπία αλλά και να ενισχυθεί η διαφάνεια στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα επικύρωσαν τα αποτελέσματα του Ecofin του Ιουνίου που αφορούσε στην αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στην επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες και στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν κάθε άνοιξη, χωρίς ωστόσο η συμφωνία να είναι δεσμευτική. Οι διαφωνίες στις λεπτομέρειες ανάγκασαν τους ηγέτες, για άλλη μία φορά, να αναβάλουν τα δύσκολα για αργότερα.

Το ίδιο συνέβη και με την πρόταση για επιβολή φόρου στις τράπεζες, όπου υπήρξε πολιτική δέσμευση ώστε να τεθεί ως ευρωπαϊκή πρόταση στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Τορόντο.

Τόσο η ηγεσία της Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ διέψευσαν ακόμα μία φορά τα σενάρια περί ένταξης της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Μαδρίτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων -και διαφωνιών- τέθηκαν και οι νέοι κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των CDSs και του naked short selling, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια πρόοδος πέραν της γενικής διαπίστωσης για «ανάγκη λήψης μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2011».

Τόσο η Κομισιόν όσο και η ομάδα δράσης του κ. Χ. Βαν Ρομπέι επιφορτίστηκαν με το δύσκολο έργο να βρουν τη χρυσή τομή σε όλα αυτά τα θέματα μέσα στο καλοκαίρι ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία το φθινόπωρο.


Τα stress tests των τραπεζών

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το euro2day, στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας του Μαΐου και του Ιουνίου, έπειτα από πιέσεις της ΕΚΤ συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η ανάγκη για την έναρξη νέου κύκλου τεστ κοπώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με πιο αυστηρά κριτήρια, καθώς οι έρευνες της ΕΚΤ διαπίστωναν προβλήματα σε ισολογισμούς κάποιων τραπεζών που ενδεχομένως να έσπρωχναν την ευρωοικονομία πίσω στην ύφεση.

Οι 27 συμφώνησαν στη διεξαγωγή πιο αυστηρών τεστ, όμως υπήρξαν ενστάσεις (κυρίως από τη Γερμανία) για την πλήρη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Έτσι, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν θα ανακοινώνονται πλήρως τα αποτελέσματα ή μόνο συγκεκριμένα στοιχεία. Όσες χώρες έχουν ήδη διεξαγάγει τα τεστ, πρέπει να τα δημοσιοποιήσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Για όσες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) τα αποτελέσματα πρέπει να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τόσο ο κ. Χ. Βαν Ρομπέι όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσαν ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο «διαφάνειας που θα βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα» αλλά και τις αγορές να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του κάθε ιδρύματος. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα πιέσει τις ίδιες τις τράπεζες που έχουν προβλήματα να τα λύσουν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια περί κατάρρευσης δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας του και δήλωσε ότι «η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει όλα τα αποτελέσματα καθώς θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα «μερικές μικρές τράπεζες χρειάστηκαν στήριξη».


Αυστηρό Σύμφωνο και ποινές

Θέλοντας να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο προς τις αγορές, οι 27 απέφυγαν να μπουν στις λεπτομέρειες για τη σύσφιγξη του Συμφώνου Σταθερότητας και την οικονομική διακυβέρνηση. Αρκέστηκαν να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και να επιθεωρήσουν τη δέσμη προτάσεων της ομάδας κρούσης, που είναι:

1. Διαδικασία-εξπρές για ένταξη μιας χώρας σε επιτήρηση.

2. Επιβολή ποινών στους παραβάτες σε οποιαδήποτε φάση (και όχι ως τελικό στάδιο που ισχύει μέχρι τώρα), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και πάγωμα κονδυλίων, χρηματικά πρόστιμα, αποκλεισμό από αποφάσεις.

3. Το ύψος και η μεσοπρόθεσμη προοπτική του δημόσιου χρέους να είναι ισάξιο κριτήριο με το έλλειμμα για την ένταξη μιας χώρας στην επιτήρηση.

4. Η Κομισιόν να απευθύνει συστάσεις σε μια χώρα πριν ακόμα ξεπεράσει το όριο του 3% στο έλλειμμα.

Στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης απορρίφθηκε η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία νέων οργάνων επίβλεψης. Συμφωνήθηκε η Κομισιόν να επιβλέπει τους εθνικούς προϋπολογισμούς της Ε.Ε. κάθε άνοιξη μεν, «χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνει στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Αυτό σημαίνει πως το βρετανικό βέτο παρέμεινε και τώρα θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το πώς ακριβώς η Κομισιόν θα «ελέγχει» τους προϋπολογισμούς. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η Επιτροπή πρέπει απλώς να επιβλέπει βασικά μεγέθη όπως το έλλειμμα, οι δαπάνες και ο πληθωρισμός και να προτείνει διορθωτικές κινήσεις στις χώρες, χωρίς ωστόσο να τις επιβάλλει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v