Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Βρετανικό "βέτο" στη σκληρή εποπτεία

Συμφωνία επί της αρχής για οικονομική διακυβέρνηση από Ecofin. Χαλαρότερη εποπτεία σε ΕΕ θέλει η Βρετανία. Επιμένει σε σκληρή γραμμή η Γερμανία. Ασυμφωνία για hedge funds. Ενίσχυση του ρόλου της Eurostat.

Ecofin: Βρετανικό βέτο στη σκληρή εποπτεία
Στην επίμονη άρνηση της Βρετανίας σκάλωσε η όποια πρόοδος στις συζητήσεις για τους κανόνες λειτουργίας των hedge funds και private equity firms στην Ε.Ε.

Τόσο το Ecofin όσο και ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παρέπεμψαν το θέμα για περαιτέρω συζητήσεις «μέσα στο καλοκαίρι», ενώ η ισπανική προεδρία δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει όσο μπορεί τις εβδομάδες που της απομένουν, ώστε να υπάρξει σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες πρέπει να μπουν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2011, όπως προνοεί προηγούμενη συμφωνία των 27. Ο επίτροπος Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος να καταθέσει το τελικό σχέδιο προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών του Οκτωβρίου.

Στο Εcofin δόθηκε μάχη και για την επί της αρχής συμφωνία για την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τέθηκε επί τάπητος η δέσμη προτάσεων της ομάδας κρούσης (task force), τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία έκαναν λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών από την Κομισιόν, που έχει επιφορτιστεί με το να διεξάγει τους ελέγχους των εθνικών προϋπολογισμών και να παρεμβαίνει όταν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Όπως έγραψε νωρίτερα το euro2day, η Βρετανία απαίτησε -και προς το παρόν πέτυχε- η επίβλεψη των προϋπολογισμών να έχει γενικό χαρακτήρα και να αφορά μόνο στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, όπως πληθωρισμό, έλλειμμα, δαπάνες.

Η υπαναχώρηση αποτυπώθηκε και στα λόγια του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε : «Οι προτάσεις δεν υποσκάπτουν την εθνική κυριαρχία και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Δεν θα υπάρξει έλεγχος των προϋπολογισμών γραμμή προς γραμμή. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας και δεν έχουμε τους πόρους για κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητούμε είναι οι χώρες να σεβαστούν τους ήδη υπάρχοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που οι ίδιες έχουν υπογράψει».

Και μπορεί οι Βρετανοί να έφυγαν από το Λουξεμβούργο ικανοποιημένοι, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όμως τηρεί στάση αναμονής. Οι αξιωματούχοι του, σε off the record ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσαν έτοιμοι να διαχωρίσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ευρωζώνης και σε επίπεδο Ε.Ε.

«Οι 16 υπουργοί Οικονομίας έχουν συμφωνήσει στην αυστηρή διακυβέρνηση, στην αυστηροποίηση των κανόνων επιτήρησης και των ποινών. Εάν χρειαστεί, οι αποφάσεις θα ισχύσουν μόνο για την ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπέι. Μάλιστα, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, κ. Ελενα Σαλγκάδο, άφησε να διαφανεί η απόσταση των 16 από τους 27 λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου: «Όσον αφορά στην ευρωζώνη, έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα για την οικονομική διακυβέρνηση. Και εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό».

Οι συνολικές προτάσεις της ομάδας κρούσης για την οικονομική διακυβέρνηση και τη σύσφιγξη του Συμφώνου Σταθερότητας παραπέμπονται για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 17 - 18 Ιουνίου όπου η Γερμανία και η Βρετανία αναμένεται να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους.

Τα αποτελέσματα της συνόδου και οι όποιες αλλαγές ή προσθήκες θα συζητηθούν εκ νέου στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου.

Πάντως, ο κ. Χ. Βαν Ρομπέι δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο task force (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 27 χωρών της Ε.Ε.) στην αυστηροποίηση των κανόνων επιτήρησης και στην επιβολή κυρώσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ρομπέι δήλωσε ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής θα δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα πριν ακόμα υπερβεί το όριο του 3% στο έλλειμμα, εάν διαπιστωθεί μεσοπρόθεσμος κίνδυνος. Το ίδιο θα ισχύσει και για το δημόσιο χρέος.

«Μέχρι τώρα οι χώρες λάμβαναν πρόστιμο εάν περνούσαν με κόκκινο φανάρι. Τώρα ας πούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα προστίμου εάν περάσουν και με το πορτοκαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα είναι σε θέση να ανακοινώνει προειδοποιήσεις σε μια χώρα «πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα».

Όπως είπε, κάθε άνοιξη, οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα υποβάλλονται τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ε.Ε. ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το Ecofin επίσης αποφάσισε να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, ώστε να διενεργεί απευθείας λεπτομερείς ελέγχους στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.

Βάσει της απόφασης, η Eurostat θα έχει πλέον το δικαίωμα να διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλες τις χώρες-μέλη, όταν θεωρεί ότι τα στοιχεία που αποστέλλουν δεν αντανακλούν τα οικονομικά της δεδομένα. Οι έλεγχοι θα είναι όσο συχνοί θέλει η Eurostat και δεν θα χρειάζεται προηγουμένως η άδεια από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ώστε να πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα, ο κ. Όλι Ρεν άφησε σαφείς υπόνοιες ότι η Βουλγαρία παραποιεί τα δημοσιονομικά της στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ecofin, ανέφερε ότι η διαδικασία επικύρωσης των αυξημένων αρμοδιοτήτων της Eurostat πρέπει να γίνει πολύ σύντομα (μένει η γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), γιατί έχει στο μυαλό του μια συγκεκριμένη χώρα η οποία χρειάζεται ελέγχους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η χώρα αυτή, ο κ. Ρεν είπε ότι πρόκειται για τη Βουλγαρία.

Κατά τα άλλα, το Ecofin επικύρωσε τη σύσταση της Κομισιόν για ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ από τον Ιανουάριο του 2011, παρά τους προβληματισμούς της ΕΚΤ για μη διατηρήσιμο πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. δήλωσαν ότι αναμένουν σταθεροποίηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τέλος του 2010 και στις αρχές του 2011 και πως οι στρατηγικές εξόδου θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο 2011. Καμία όμως σαφής δέσμευση δεν πάρθηκε, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρχε έκδηλη η ανησυχία για «πισωγύρισμα» στην ύφεση που μπορεί να προέλθει τόσο από τα υπέρογκα χρέη των κυβερνήσεων όσο και από νέα αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Ecofin αποφάσισε και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου που θα ελέγχει τις διασυνοριακές συναλλαγές, κυρίως επιχειρήσεων, ώστε να διαπιστώνει εάν υπάρχει αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v