Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Αυξημένη εποπτεία στη Eurostat

Την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, να αποκτήσει αυξημένη εποπτεία επι τον εθνικών στατιστικών υπηρεσιών ανακοίνωσε πριν από λίγο το προεδρείο του Ecofin.

Ecofin: Αυξημένη εποπτεία στη Eurostat
Την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, να αποκτήσει αυξημένη εποπτεία επι τον εθνικών στατιστικών υπηρεσιών ανακοίνωσε πριν από λίγο το προεδρείο του Ecofin.

Σε συνέντευξη τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η προεδρεύουσα ισπανίδα υπουργός οικονομίας δήλωσε ότι η Eurostat θα έχει πλέον το δικαίωμα να διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη, όταν θεωρεί ότι τα στοιχεία που αποστέλλουν δεν αντανακλούν τα οικονομικά της δεδομένα.

Οι έλεγχοι θα είναι όσο συχνοί θέλει η Eurostat και δεν θα χρειάζεται προηγουμένως η άδεια από το υπουργείο οικονομικών της χώρας ώστε να πραγματοποιηθούν.

Κοντά σε συμφωνία για οικονομική διακυβέρνηση

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το euro2day, σε συμφωνία για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, την επιτήρηση των προυπολογισμών των χωρών μελών πριν ψηφιστούν από τα ευρωπαικά κοινοβούλια και την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, φαίνεται πως οδεύει το Ecofin.

Ωστόσο υπάρχει περίπτωση το τελικό κείμενο να είναι αρκετά πιο «χαλαρό» ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα βέτο από χώρες όπως η Βρετανία.

Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε σε "πηγαδάκι" δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Λουξεμβούργο για να καλύψουν την συνεδρίαση «ότι οι 27 υπουργοί βρίσκονται κοντά στην συμφωνία, για το καλό της ΕΕ»

Από την άλλη το βρετανικό επιτελείο διαρρέει ότι «οι έλεγχοι στους προυπολογισμούς δεν θα είναι εξονυχιστικοί, δεν θα αφορούν τις λεπτομέρειες και θα επιθεωρούν απλά τα βασικά μεγέθη όπως η πορεία του πληθωρισμού, το ελλείμματος ή των δαπανών»

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα το Ecofin ενέκρινε την ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ από πρώτη Ιανουαρίου 2011, μετά από σχετική σύσταση της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι σημερινές αποφάσεις πρέπει να επικυρωθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 17-18 Ιουνίου και εκεί μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Ειδικά στον τομέα που αφορά την αυστηροποίηση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής και επιτήρησης των προυπολογισμών, η Βρετανία έχει εκφράσει ενστάσεις σε προηγούμενα συμβούλια υπουργών.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαική οικονομία η οποία διατρέχει κίνδυνο «πισωγυρίσματος».

Όμως, σε περίπτωση που σήμερα δεν υπάρξουν ενστάσεις και οι προτάσεις περάσουν και από το Ecofin (το Eurogroup τις έχει ήδη εγκρίνει χθες βράδυ) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής στην Σύνοδο Κορυφής, όπου γίνεται το τελικό «παζάρι»

Πριν την έναρξη του Ecofin, συνεδρίασε η ομάδα δράσης (task force) υπο τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χένρι Βαν Ρομπέι ώστε να προλειάνει το έδαφος για να υπάρξει συμφωνία για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ μεταξύ των 27 υπουργών οικονομίας.

Μιλώντας στους δημοσίογράφους ο κ. Ρομπέι δήλωσε ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ίδιος στην σύνοδο κορυφής, θα δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλει κυρώσεις σε μια χώρα πριν ακόμα υπερβεί το όριο του 3% στο έλλειμμα, (όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ) εάν διαπιστωθεί μεσοπρόθεσμος κίνδυνος. Το ίδιο θα ισχύσει και για το δημόσιο χρέος.

«Μέχρι τώρα οι χώρες λάμβαναν πρόστιμο εάν περνούσαν με κόκκινο φανάρι. Τώρα ας πούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα προστίμου εάν περάσει και με το πορτοκαλί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v