Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,2% φέτος στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σταδιακά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα και η Ισπανία να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα προγράμματα λιτότητας που έχουν ανακοινώσει. Τι "βλέπει" για Ελλάδα.

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,2% φέτος στην ευρωζώνη
Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σταδιακά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα και η Ισπανία να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα προγράμματα λιτότητας που έχουν ανακοινώσει.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση "Economic Outlook" του διεθνούς οργανισμού, αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011. Βλέπει διαμόρφωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ για φέτος και υποχώρησή του στο 7,1% του ΑΕΠ το 2011, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του για την ανεργία, καθώς αναμένει ότι θα αυξηθεί φέτος στο 12,1% και στο 14,3% το επόμενο έτος. 

Η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,8% το 2011. Πρόκειται για περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις σε σύγκριση με αυτές της Κομισιόν, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,9% φέτος και στο 1,5% το επόμενο έτος.

Για την Ισπανία ο οργανισμός -τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής μέτρων λιτότητας- προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% φέτος και ανάκαμψή της το 2010, με ρυθμό ανάπτυξης στο 0,9%. Για την Πορτογαλία αναμένει ανάπτυξη 1% φέτος και 0,8% για το 2011, ενώ για την Ιρλανδία προβλέπει ανάπτυξη 0,7% φέτος και ισχυρή ανάκαμψη με ανάπτυξη 3% το 2011.

Στην έκθεση αναφέρεται πως "μία σταδιακή ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, δεδομένων των μέτρων στήριξης, της ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο και της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών". Επίσης προστίθεται ότι "υπάρχουν δυσκολίες στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη υγιών δημοσιονομικών στοιχείων σε κάποιες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης".

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία οφείλουν να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινώσει, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι είναι ικανές να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

"Βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική πειθαρχία είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης αλλά και της ανάπτυξης", τονίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v